A darazsakat utálja, a méheket szereti az emberek többsége.

A brit Ecological Entomology rovartani szaklap friss számában megjelent írás szerzői szerint a megkülönböztetés "méltánytalan", ezért kampányra lenne szükség, hogy a "darazsakról alkotott negatív képen" változtassanak. Szerintük a darazsak védelmében ugyanolyan intézkedéseket kell tenni, mint a méhekért.

Azt, hogy mennyire negatív a kép, egy felmérésben vizsgálták: 46 ország 750 lakóját kérték meg, értékeljék a rovarokat egy tízes, -5-től +5-ig terjedő skálán. A túlnyomó többség a méheket +3-ra vagy annál többre, a darazsakat -3-ra vagy annál kevesebbre értékelte annak alapján, milyen érzést vált ki belőle a rovar.

Amikor arra kérték őket, keressenek szavakat, amelyek a méhekkel kapcsolatosak, a leggyakoribb szavak a méz, a virágok és a beporzás lettek, míg

a darazsakról leginkább a szúrás, a bosszantó és a veszélyes szavak jutottak a többség eszébe.

A darazsak azonban éppúgy beporozzák a virágokat, és elpusztítják a kártékony rovarokat, mint a méhek.

A kutatást vezető Seirian Sumner, a University College London tudósa szerint az a probléma, hogy a darazsaknak "rossz a sajtója", a közvélemény nyűgként tekint rájuk, pedig fontos ökológiai szerepet játszanak. "Bár azt gondolnánk, a sörünket vagy a lekváros kenyerünket akarják, sokkal inkább kisebb rovarok után kutatnak, hogy elvigyék a fészkükbe és etessék vele az utódaikat" – mondta.

Ráadásul a darazsak kedvező környezeti hatásairól kutatások is alig vannak – szemben a méhekével –, ez pedig a védelmük kidolgozását is akadályozza, pedig számuk csökken a klímaváltozás és az élőhelyek zsugorodása miatt.

A méhek élete sem csak móka és kacagás:

A méhek úgy rászoknak a rovarirtószerekre, mint mi a nikotinra

Kis mohók: minél több vegyszert fogyasztanak, annál többre vágynak.

(Forrás: BBC, MTI)

És ezt olvastad már?
Megtaláltuk az elektromos Nissant, amit nem kell tölteni
További cikkeink a témában