Ha továbbra is rosszul használjuk, megállíthatatlanná válik a folyamat.

A termőtalajban háromszor több szén van, mint a légkörben, az erdők kivágása és a helytelen gazdálkodás hatására azonban felszabadul ez a szén is, ami táplálja a klímaváltozást. Problémát okoz többek között a talaj erodálódása, a gépekkel történő tömörítése, beépítése vagy túlöntözéssel való károsítása.

A talaj tönkretétele veszélyezteti azon növények növekedését, amelyek felveszik a szenet a légkörből, és felszabadítja azt a talajban lévő szenet, amelyet korábban a földbe került növényi hulladékot hasznosító giliszták tároltak.

A figyelmeztetést a kicsit bonni Biodiverzitási és Ökoszisztéma-szolgáltatási Kormányközi Tudományos Testület (IPBES) párizsi plenáris ülésén közölték tavaly. Sir Bob Watson, az IPBES elnöke elmondta:

világszerte mintegy 3,2 milliárd ember szenved az erodálódott talaj miatt.

"Ez a Föld népességének csaknem fele. Nem kérdés, hogy az egész világon tönkretesszük a talajt. Elveszítjük a benne lévő természetes szenet, ez aláássa a mezőgazdasági termelékenységet és hozzájárul a klímaváltozáshoz. Feltétlenül meg kellene őriznünk azt a talajt, amink van" – figyelmeztetett Watson, aki korábban az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) vezetője volt.

Jane Rickson, a brit Cranfield Egyetem talajszakértője hozzátette: "A Föld felszínét borító vékony talajréteg jelképezi a földi élet számára a túlélés és a kihalás közti különbséget. A bolygó felszínének csupán három százaléka alkalmas mezőgazdasági termelésre, és

minden évben 75 milliárd tonna termőföld vész el a földromlás miatt".

A termőtalaj ráadásul csak háromszáz évente növekszik egy centimétert. A globális talajpusztulás mértékéről nincsenek pontos információk, a fő problematikus helyszínek a jelentések szerint Dél-Amerikában vannak, ahol az erdőket kivágják, emellett Afrika Szaharától délre lévő területein, Indiában és Kínában is nagymértékű a pusztulás. A szakértők szerint a talaj védelmének legegyszerűbb módja a klímaváltozással szembeni küzdelem mellett az újraerdősítés.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: BBC/MTI)

És ezt olvastad már?
Hundertwasser-stílusú óriás vízforraló Bécs új hőerőműve