A mostani hőhullámban több megbízható vízforrás is kiapadt Ausztrália egyes területein, azok nélkül pedig az állatok sem tudják átvészelni a hőséget.

Ausztráliában napok óta akkora hőség tombol, hogy sorra dőlnek meg a melegrekordok – Adelaide-ben például 46,2 Celsius-fokot mérték csütörtökön, ilyen forróságot pedig 1939 óta nem tapasztaltak. De a hőmérséklet több helyen is 40 Celsius-fok fölé megy, a legnagyobb baj viszont az, hogy a forróság éjszakára sem csökken jelentősen.

A hatalmas hőséget az állatok sem bírják

A vadőrök az ország északi területén fekvő Alice Springs közelében egy kiszáradt folyómederben állatok tetemére és kimúlóban lévő vadlovakra bukkantak múlt héten. 40 állat kiszáradás és éhezés miatt pusztult el, a kimúlóban lévőket pedig kénytelenek voltak később leölni:

„Lesújtott, ami történt. Soha nem tapasztaltunk ilyet. Nem hittem volna, hogy ilyen megtörténhet. Bibliai számú denevér is elpusztult.”

Ausztrália középső részén Goldfields térségében pedig mintegy 2500, vízforrásoknál összegyűlt vadtevét kellett lelőni, mert olyan rossz állapotban voltak:

„Vadlovak és vadtevék pusztulnak el a szomjúságtól és az éhségtől, mivel sok megbízható vízforrás kiapadt a mostani hőhullámban, és a vadállatok túlszaporulata miatt a térségben eróziónak és a növényzet pusztulásának vagyunk tanúi.”

(Forrás / fotó: MTI / )

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában