Percenként mintegy húsz darabot. Folyamatos a takarítás.

A Felső-Tisza vízgyűjtőjére lehullott csapadék hatására a Tisza magyarországi szakaszán kisebb árhullám vonul le. Az áradással egy időben, csütörtök délután a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság figyelőszolgálata a telepített kamerarendszer alapján jelezte, hogy ukrán területről percenként mintegy húsz kommunális hulladék érkezik a folyón. Ezért a vízügyi igazgatóság vezetője harmadfokú vízminőségi kárelhárítási készültséget rendelt el, ennek során géplánccal távolítják el a folyón érkező PET-palackokat és egyéb kommunális hulladékot.

Ezzel párhuzamosan pénteken elkezdődött az erdőtakarítás Vásárosnamény és Tiszaszalka között, így a magyar Tisza egyik legszennyezettebb, Natura 2000-es ártéri erdeje tisztul meg.

A magyar vízügyesek meghívására a PET kupások és civilek mellett most először több mint ötven ukrán vízügyi szakember is részt vesz az akcióban.

Ez is érdekelhet:

Úszó kerteket telepít a Duna-csatornára Bécs a hőhullámok ellen

Még idén elkészülnek az ingyenesen használható zöld szigetek a bécsi Duna-csatorna Kaiserbadschleuse részén. Az osztrák főváros így szeretne még hatékonyabban védekezni a nyári hőhullámok ellen.

(Forrás: MTI, fotó: Czeglédi Zsolt/MTI)

És ezt olvastad már?
Hogyan válasszunk minden igénynek megfelelő számítógépházat?
További cikkeink a témában