A Föld mágneses mezeje védi a bolygón lévő életet a világűrből érkező halálos sugárzással, különösen a napszél elektromosan töltött részecskéivel szemben. Ez a védőpajzs azonban nem stabil: a mágneses mező globális ereje a feljegyzések 1840-es kezdete óta mintegy 5 százalékkal csökkent évszázadonként.

Azóta az Atlanti-óceán déli része felett egy gyenge zóna képződött, amelyben megnövekedett sugárzási aktivitás figyelhető meg. A kutatók ezt a jelenséget „dél-atlanti anomáliaként” jegyzik, és arról vitáznak, hogy vajon ez a mágneses pólusváltás előjele-e.

Maxwell Brown és Monika Korte, a potsdami Német Geológiai Kutatóközpont munkatársai legutóbbi kutatásukkal véget vetnek a spekulációknak: földtörténeti elemzésük eredményei ellentmondanak a várható pólusváltás elméletének.

Ezek szerint az elmúlt 50 ezer évben legalább kétszer lépett fel hasonló anomália az Atlanti-óceán déli része felett, de a mágneses mező mégis újra megerősödött, nem történt pólusváltás.

Az Atlanti-óceán déli része felett 30-40 ezer évvel is gyenge zónák alakultak ki

Kutatásuk során Korte és kollégái a Föld mágneses mezejének változásait rekonstruálták a 30-50 ezer évvel ezelőtti időszakban. Ehhez mágneses ásványokat tartalmazó mélyfuratokból és vulkáni kőzetekből származó adatokat használtak fel, melyek információval szolgáltak a kialakulásukkor jellemző mágneses erősségről.

Eredményeik szerint 46 ezer és 49 ezer évvel ezelőtt a Föld mágneses mezejében az Atlanti-óceán déli része felett hasonló gyenge zónák alakultak ki, mint most, de mindkét esetben eltűnt egy idő után az anomália.

41 ezer évvel ezelőtt azonban egy csupán néhány évszázadig tartó váltás következett be, amely ezért csak mágneses kitérésnek számít. A mágneses kitérés az a jelenség, amikor a mágneses mező közel kerül a pólusváltáshoz, de visszaáll eredeti állapotába. A szakértők szerint összességében elmondható, hogy az elmúlt 50 ezer évre tekintve a ma tapasztalható dél-atlanti anomália nem egy pólusváltás kezdetét jelenti.

Ez is érdekelhet:

(forrás: Live Science, Gizmodo, BBC, MTI)

És ezt olvastad már?
Nukleáris veszélyt jelenthet, ha az oroszok tényleg leeresztik a zaporizzsjai atomerőmű hűtőmedencéit