Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Az Arizonai Egyetem februári tanulmánya elég borús képet fest a jövőről.

A Dr. John J. Wiens és Christian Román-Palacios által jegyzett tanulmány, ami a Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) című tudományos szaklapban jelent meg, azt vizsgálta, hogy a különböző klímaforgatókönyvek hogyan befolyásolják a növényi és állati fajok kihalási esélyeit.

A kutatók a tanulmányhoz 538 különböző faj megfigyelési adatait összegezték 581 területről, és csak azokat vették figyelembe, ahol legalább tízévnyi adat állt rendelkezésre. Ezeket összevetették az egyes területek klímaadataival is, így megbízható képet kaptak arról, hogyan hat a hőmérsékletváltozás az egyes fajok kihalási esélyeire.

Ez alapján megállapították, hogy a korábbi elképzelésekkel szemben a kihalás szempontjából a legfontosabb tényező nem az átlaghőmérséklet, hanem a maximum hőmérséklet emelkedése. "Ha sikerül betartanunk a párizsi klímaegyezményben foglaltakat, lehetséges, hogy 2070-ig tíz fajból csak kevesebb, mint kettő pusztul ki" - nyilatkozta a tanulmány szerzője a Daily Mailnek, ám azt is hozzátette, hogy ha ennél nagyobb lesz a hőmérsékletemelkedés, akkor a számításaik alapján akár az összes faj harmadát, sőt, akár a felét is elveszíthetjük.

A párizsi klímaegyezmény

A 2015-ben elfogadott párizsi éghajlatvédelmi egyezményt aláíró 195 ország deklarálta, hogy az évszázad végéig a felmelegedés mértékét 2 Celsius-fok alatt kell tartani az iparosodás előtti időkhöz képest. Ez nem lesz egyszerű feladat, hiszen 2016-ban a Föld átlaghőmérséklete már 1,3 Celsius-fokkal haladta meg az 1880-as értéket, a világ széndioxid-kibocsátása pedig azóta is évről-évre növekszik.

A tanulmány társszerzője, Christian Román-Palacios elmondta, hogy a tanulmány elkészítése során 19 változót vizsgáltak a klíma szempontjából, így elég pontosan meg tudták állapítani, mi okozhatja a kihalást. Az egyik legfontosabb megállapításuk, hogy a fajok nagyjából felénél már a maximum hőmérsékletben bekövetkezett 0,5 Celsius-fokos emelkedés is lokális kihaláshoz vezetett, míg 2,7 Celsius-fokos emelkedésnél a fajok 95%-a kipusztult.

A korábbi tanulmányoktól eltérően a szerzők az elvándorlás mellett figyelembe vették az egyes fajok alkalmazkodóképességét is, így jött ki a fent említett, 16-30%-os kihalási arány. Azt is megállapították, hogy a trópusi éghajlaton élő fajok kettő-négyszer akkora eséllyel pusztulhatnak ki, mint a hűvösebb éghajlaton élők, ami azért különösen rossz hír, mert éppen a trópusokon él a legtöbb állat- és növényfaj.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: Rakéta)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.