Durva szigorítást terveznek.

Az EU most a tíz legelterjedtebb egyszer használatos műanyag termékre, illetve az elvesztett vagy szándékosan otthagyott halászeszközökre összpontosít, ugyanis ezek együttesen felelősek a tengeri hulladék 70 százalékáért Európában.

A tervezet értelmében betiltanák egyebek mellett a műanyag

  • fültisztító pálcikákat,
  • evőeszközöket,
  • tányérokat,
  • szívószálakat,
  • italkeverőket
  • léggömbpálcikákat,

amelyeket kizárólag fenntartható anyagokból lenne szabad készíteni. A műanyagból készült egyszer használatos italdobozok csak a csomagoláshoz rögzített kupakkal vagy fedővel lesznek forgalmazhatók.

Azoknál a termékeknél, amelyeknek egyelőre nincsenek alternatívái, korlátoznák a használatukat.

Az EU országainak 2025-re gondoskodniuk kell az egyszer használatos műanyag palackok 90 százalékának begyűjtéséről.

Emellett csökkenteniük kell majd a műanyag élelmiszertárolók és poharak használatát, ahogy előírhatják például azt is, hogy egyszer használatos műanyag termékeket ne lehessen ingyenesen kínálni. A gyártóknak hozzá kellene járulniuk a hulladékgazdálkodás és -eltávolítás, illetve az egyszer használatos műanyag termékekkel kapcsolatos ismeretterjesztő és figyelemfelkeltő intézkedések költségeihez.

Bizonyos termékeket pedig – pl. egészségügyi betéteket, nedves törlőkendőket, léggömböket – világos és szabványos címkével kell majd ellátni, amely ismerteti, hogyan kell ártalmatlanítani a terméket, annak milyen káros hatása van a környezetre, és hogy mennyi műanyagot tartalmaz.

A tervezetet a két uniós társjogalkotó szervnek, a tagországok kormányait tömörítő tanácsnak és az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia.

(Forrás: MTI, illusztrációk: Unsplash)

És ezt olvastad már?
Hundertwasser-stílusú óriás vízforraló Bécs új hőerőműve