A klímaváltozás egyik legnagyobb ludasa lehet a jövőben a kriptobányászat
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A növekvő kereslet a bitcoinra kisiklathatja a globális felmelegedés megfékezésére tett erőfeszítéseket, mivel az egyre népszerűbb digitális pénz kibocsátásához hatalmas mennyiségű energiára van szükség.

A 2015. decemberi párizsi klímaegyezmény aláírói célul tűzték ki, hogy a globális felmelegedést jóval 2 Celsius-fok alatt tartják az iparosodás előtti időkhöz képest. De a bitcoinbányászat és -kibocsátáshoz hatalmas számítási erőforrásokra van szükség, amelyek pedig nagy teljesítményű számítógépeket, valamint hatalmas mennyiségű energiát igényelnek.

„Jelenleg a szállítást, a lakhatást és az élelmiszer-előállítást tartják a klímaváltozás legfőbb hozzájárulóinak. Ez a kutatás bemutatja, hogy a bitcoint is csatolni kell a listához” – mondta Katie Taladay, a tanulmány társszerzője.

A bitcoinbányászat jövedelmező vállalkozás, egy bitcoint jelenleg 6300 dollárért árulnak. Becslések szerint 2017-ben a bitcoin kibocsátása és használata mintegy 69 millió köbtonna szén-dioxidnak megfelelő emissziót bocsátott ki, miközben ugyanabban az évben a világon folyt pénz nélküli tranzakcióknak csak kevesebb mint fél százalékát adta a bitcoin-kereskedés.

Katrina Kelly-Pitou, az Pittsburghi Egyetem kutatója valamivel bizakodóbb: szerinte a kriptobányászat egyre energiahatékonyabbá válik majd, és a bitcoinbányászok elfordulnak majd a jövőben a kínai honlapoktól, amelyek szénbányászat révén jutnak energiához, és környezetbarátabb megoldásokat keresnek majd Izlandon és az Egyesült Államokban.

Ez is érdekelhet:

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.