Nagyjából két hete adtunk hírt arról, hogy elkészült a világ első napelemmel borított autópályája Kínában. Bár az autópálya-szakasz(ocska) kifejezés megfelelőbb lenne a helyzet leírására, hiszen a megépített út mindössze egy kilométer hosszú, a forgalom viszont már így is használhatja.

Közel egy hét után viszont történt egy kis bökkenő – na nem technikai meghibásodás, hanem valami sokkal triviálisabb dolog, amit mi itt, Kelet-Európa kapujában gyakran megtapasztalunk. Az út egy részét hogy, hogy nem, de ellopták. Lényegében csak egy 1,8 méteres útrészt fújtak meg – több panelt, valamint az alatta húzódó aszfaltréteg egy részét is. Az anyagi kár nem jelentős, így valószínűleg nem a könnyen jött árubeszerzés gondolata motiválta a tolvajokat, mint amikor például nálunk a vidéki fekvőrendőr szedik fel, majd viszik haza, hogy megszegeljék vele a tyúkólat. Ez más volt.

Ekkor még minden a helyén volt, a lerakott út is

Az építkezésen dolgozó munkások és szakértők is azt sejtik, hogy az enyveskezű bagázst vagy felbérelhették, vagy ők maguk voltak érdekeltek a napelemes technológia közelebbről történő megismerésében. Azt még érdemes hozzátenni, hogy a Csinanba vezető útból – amely nagyjából 800 családi ház áramellátást tudja biztosítani – már az átadás előtt is megpróbáltak kilopni néhány napelemet, szóval érdemes lesz szemmel tartani a továbbiakban is a „zöld kuriózumot”.

(via)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

World Margarita Day – Egy újabb ünnepet köszönthetünk köreinkben, már Magyarországon is

Naponta többször is megnéznénk a naplementét ezzel a gyönyörű lánnyal

Kóser japán ételekre bukkantunk egy budapesti kisvendéglőben

További cikkeink a témában