A neve: Élő Korall Biobank.

Az ausztrál Nagy-korallzátony szomszédságába tervezett biobankban tárolnának élő egyedeket a világ jelenleg legveszélyeztetettebb korallfajaiból arra az esetre, ha a jövőben újra kellene éleszteni egyes populációkat a természetben.

A norvégiai nemzetközi magbunker mintájára megálmodott Élő Korall Biobankban (Living Coral Biobank) nyolcszáz különböző korallfajt őriznének és tenyésztenének,

a létesítményben emellett kutatólaboratóriumok is helyet kapnának, és akváriumszerű turistalátványosságként is működne.

A queenslandi Port Douglasbe tervezett létesítmény lenne a fizikai bázisa egy nagyobb volumenű biobankprojektnek, amelynek célja, hogy a köz- és magánakváriumok világhálózatát létrehozva biztosítsa a különböző korallfajok megóvását. A projekt mögött álló Great Barrier Reef Legacy nonprofit csoport a jövő héten kezdi meg a korallok begyűjtését az ausztrál Nagy-korallzátony területén, és a virágállatokat ideiglenesen Cairnsben helyezik el.

Dean Miller tengerbiológus, a korallbiobank igazgatójának reményei szerint, ha a létesítmény megépül, akkor 2025-re már nyolcszáz korallfajnak adhat otthont. „Nagyon súlyos korallfehéredéseknek voltunk szemtanúi, és rájöttünk, hogy bár van néhány nagyszerű környezetvédelmi kezdeményezés, ám sok évbe telik, mire ezeknek érezni lehet majd a jótékony hatását, és akkor is csupán néhány koralltípus esetében.”

Egy közelmúltbeli tanulmány szerint

az ausztrál Nagy-korallzátony virágállatainak száma több mint felére csökkent az elmúlt huszonöt évben, és a világhírű koralltelep idővel felismerhetetlenné fog válni

az üvegházhatású gázok kibocsátásának drasztikus visszaszorítása nélkül.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: The Guardian, MTI)

És ezt olvastad már?
Megdőltek a napi melegrekordok szerdán, 39 Celsius-fok fölé emelkedett a hőmérséklet