Egyre rosszabb állapotban van a festői szépségű Bledi-tó, igen, miattunk, emberek miatt.

Romlott az Alpok magas csúcsai által körülölelt Bledi-tó ökológiai állapota a növekvő turizmus, a fürdőzők és a horgászok számának gyarapodása miatt, pedig vízének minősége hosszú ideig közepes vagy jó volt, de jelen állás szerint

2021-re nem éri el az Európai Unió vízügyi keretirányelvének környezetvédelmi előírásait.

Spela Remec Reka limnológus szerint a jelenlegi állapotot befolyásolták, hogy megnőtt a tó és az oda vezető utak forgalma, egyre több a fürdőző és a horgász, leterhelt a kommunikációs hálózat és tó körüli építkezések is kifejeztten rossz hatással voltak Szlovénia második legnagyobb tavára.

A tartós javulás csak a szennyezés okainak kiküszöbölésével érhető el

A város nemrég vásárolt egy elektromos hajót a vízfelület tisztítására, ami eltávolítja az olyan szerves hulladékokat, mint a levél, vagy az ember által vízbe dobott szemét, de a szakember szerint ez a probléma összetettsége miatt csak elhanyagolható javulást eredményez.

A szennyvíztisztítás mellett csökkenteni kellene a tó forgalmát, sőt, a madárállományt is, és be kell tiltani a szárnyasok és a halak etetését.

A halászatról és a horgászatról szóló rendelet lehetővé teszi öt kilogramm etetőanyag vízbe helyezését naponta, ami jelentősen rontotta a tó ökológiai állapotát az elmúlt tíz évben. Ennek következtében a tóba évente több mint tíz tonna tápanyag kerül, ami növeli a víz foszformennyiségét és a kék-zöld algák, a cianobaktériumok terjeszkedését.

(Forrás / fotó: MTI / Pixabay)

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon