Rémisztő számok.

A 2019-2020 nyarán Ausztrália-szerte pusztító bozóttüzek rengeteg állatfajt sújtottak. A WWF adatai szerint

összességében csaknem hárommilliárd állat került a tűz útjába, amely Ausztrália déli és keleti részén mintegy 19 millió hektárnyi területet perzselt fel.

A „fekete nyár” nagy pusztítást végzett az őshonos állatfajok körében, rengeteg állat elhullott, megsérült, trauma érte, füstöt lélegzett be, a hőségtől vagy kiszáradástól szenvedett és elvesztette élőhelyét.

A jelentés szerint mintegy 143 millió emlős, 2,46 milliárd hüllő, 181 millió madár és 51 millió béka élt a bozóttűz pusztította területeken.

Koalaakció

A természeti katasztrófától sújtott koalák száma több mint 60 ezerrel csökkent, ami azért is felkavaró, mivel a faj már amúgy is veszélyben volt – Új-Dél-Walesben és Queenslandben már a bozóttüzek előtt is gyorsan csökkent a koalapopuláció.

Dermot O’Gorman, a WWF ausztráliai vezetője bejelentette, hogy a szervezet már dolgozik azon a regenerációs terven, amelynek keretében egyebek mellett az ország keleti részén élő koalák számát 2050-re meg akarják duplázni:

„A WWF eltökélt szándéka, hogy elősegítse a vadon élő állatok és élőhelyük rehabilitációját, felfrissítse a bozóttüzek által sújtott közösségeket, fellendítse a fenntartható mezőgazdaságot és biztosítsa az ország jövőjét.”

A WWF Ausztrália a koalapopuláció megerősítése érdekében drónokról szétszórt eukaliptuszmagok segítségével koalafolyosók létrehozásával próbálkozik, emellett felállít egy alapot, amellyel arra ösztönzi a földtulajdonosokat, hogy létesítsenek biztonságos menedékeket a koaláknak.

Eközben...

Az üzemanyag-ipar tudja, hogyan állíthatná meg a klímaváltozást. Csak nem teszi

De miért? A válasz egyértelműnek tűnik, pedig lenne módja, hogy ők is jól járjanak.

(Forrás: WWF, MTI, fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
A noszvaji lombházak, ahol a legjobbat hozhatod ki magadból
További cikkeink a témában
A noszvaji lombházak, ahol a legjobbat hozhatod ki magadból
Hirdetés