A NASA IceBerg nevű küldetése már közel egy évtizede tart – az amerikai űrhivatal munkatársai a magasból fotózzák, illetve dokumentálják azt, hogy miképpen változik a tengerszint magassága, valamint milyen állapotban van a szárazföldi és a tengeri jég az Északi-, illetve Déli-sarkvidéken.

John Sonntag, az egyik kutató viszont nemrég néhány szokatlant alakzatot szúrt ki a Beaufort-tenger felett, állítása szerint eddig még nem látott ehhez foghatót a sarkvidékeken, és megmagyarázni is nehéz a látottakat.

Íme:

A furcsa lyukak létrejötte a tudósok egy része szerint a fókáknak köszönhető, ugyanis a víz alatt akár órákon át is úszkáló vízi emlősöknek olykor fel kell jönniük levegőért a vízfelszínre, ezek pedig ideális „töltőpontok” lehetnek, főleg egy kemény vadászat közben – a lukakat évgyűrűszerűen körülölelő formákat pedig a tenger hullámzása okozhatta. De az sem kizárt, hogy a meleg talajvíz vagy tengeráramlat vájta ki ezeket. Az biztos, hogy egyelőre még rengeteg a kérdés és a találgatás a különös alakzatokkal kapcsolatban, így további kutatások várhatók a közeljövőben.

Ezt olvastad már?

(via)

És ezt olvastad már?
42 millió tonna műanyagszemetet termelnek az amerikaiak. Évente