Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A klímaváltozás következményeiről sajnos egyre gyakrabban olvashatunk, a megbolondult időjárást pedig a saját bőrünkön is megtapasztalhatjuk. És mivel az antarktiszi jég olvadása egyre inkább napirenden van, egy kutatócsoport egy különleges módszert dolgozott ki a folyamat megakadályozására, vagy legalábbis a lassítására.

Annak érdekében, hogy a tengerszint ne emelkedjen meg drasztikus mértékben, a történelem egyik legnagyobb építőmérnöki projektét kéne megvalósítani: egy hatalmas fallal vennék körül az Antarktisz veszélyeztetett régióit, így a Pine Island- és a Thwaites-gleccsert is.

Ez a probléma egyelőre nem fenyeget bennünket, hiszen a leolvadásuk talán csak hosszú évtizedek, netán évszázadok kérdése, ugyanakkor azt se feledjük el, hogy az Északi-sarkvidék egyik legrégebbi és legmasszívabb, közel 4 méter vastag tengeri jégtakarójáról is azt hittük, hogy még nagyon hosszú életű lesz. Erre hetekkel ezelőtt darabokra tört. Szóval nem érdemes hátradőlni.

A gigantikus fal egyébként a tervek szerint egy méter magas lenne, és a jégtakarók alatt húzódna – ez a Szuezi-csatorna megépítéséhez hasonló projekt lenne, csak sokkal nehezebb terepen. A tanulmány szerzői is beismerik, hogy egy ilyen projekt megvalósítása az általunk ismert technológiák és az emberi teljesítőképesség határait súrolná. Viszont ha összejönne, akkor a geomérnöki erőfeszítések pedig újratervezhetnénk az életünket, városaink felépítését, az ökoszisztémával kapcsolatos viszonyunkat.

Például időt nyerhetnénk arra, hogy a part menti területek alkalmazkodjanak az új környezeti kihívásokhoz, vagy hogy visszaszorítsuk egyre inkább a fosszilis energiahordozók égetését – utóbbinak ugyanis nem kevés köze van a globális szinten tapasztalható felmelegedéshez, valamint a rengeteg kárt okozó hőhullámokhoz.

Ez egy hónapja történt:

(via)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.