Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A kutatók szerint a rosszból a rosszabb felé tartunk. A termékek újrahasznosítására és újrafeldolgozására kell törekednünk a lehető leggyorsabban.

A természeti erőforrások éves felhasználása az emberiség történelmében először érte el a 100 milliárd tonnát, az újrahasznosított nyersanyagok – köztük ásványok, fémek, fosszilis üzemanyagok és biomassza – aránya pedig csökkent:

– ez derült ki az amszterdami Körkörös Gazdaság nevű vállalat legújabb adataiból. A cég tulajdonosa, Harald Friedl szerint

Környezetvédő csoportok szerint annak érdekében, hogy csökkenthessük a hulladéktermelést és az üvegházhatású gázkibocsátást, valamint feltartóztathassuk a klímaváltozást, a gazdaságoknak körkörössé kell válniuk a termékek újrahasznosításával és újrafeldolgozásával.

1970 óta a nyersanyag-felhasználás a világon megháromszorozódott, és az ENSZ becslései szerint 2050-ig a jelenlegihez képest megkettőződik, ha nem tesznek ellene semmit.

A körkörös gazdaság termelési és fogyasztási modellje arra épül, hogy egyszeri fogyasztás helyett a termékek élettartamát a lehető legjobban meghosszabbítsák, az alapanyagokat újrahasznosítsák.

(Forrás: MTI, fotó: Getty Images)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.