Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A szelektív hulladékgyűjtés már nem menő – ahogy az se, hogy köszönünk vagy  hogy zsebkendőbe fújjuk az orrunkat. Ez alap. A szándék viszont kevés, nem árt, ha tudod, hogy kell pontosan csinálni.

Mindannyiunknak tenni kell a környezetünkért, különben nagyon rossz világ vár ránk is, nemhogy az utódainkra. Az egyik legegyszerűbben megvalósítható cselekedet, ha szelektíven gyűjtjük a szemetet. Csak nem mindegy, hogyan.

Nagyon gyorsan tisztázzuk az elején: nem, nem öntik össze.

Ahhoz viszont, hogy az egésznek értelme legyen – azontúl, hogy megnyugtatod kicsit a lelkiismereted –, jól kell csinálnod. Nem atomfizika, de azért van néhány dolog, amire figyelned kell.

Változó, hogy külön edényben gyűjtik a papírféléket, műanyagot és fémet, vagy egyben, az alapszabályok viszont ugyanazok azt illetően, hogy mit dobhatunk a szelektívbe, és mit nem.

Papír

Kidobhatod a postaládádba gyűrt szórólapokat, újságokat, valamint füzeteket, könyveket, csomagolópapírokat, kartondobozokat és italosdobozokat is (utóbbiakat kiöblítve, a megszáradt narancslevet és a poshadt tejmaradékot nem lehet újrahasznosítani). A főszabály, hogy szennyezett papír nem kerülhet a gyűjtőbe: a pizzásdoboznak csak azt a részét dobd ide, amelyik nem lett zsíros, a használt szalvéta, taknyos papírzsepi, mindenféle olajos-zsíros papír is szemét, nem újrahasznosítható hulladék. A gyerek pelenkája se ide való.

Nem kémiai, hanem tetristechnológiai szempont: lapíts össze mindent, úgy sokkal több fér a gyűjtőbe.

Műanyag

A legevidensebb az ásványvizes és üdítős PET (polietilén-tereftalát) palackokat ide dobni, meg a kupakjaikat is, de letekerve. Ugyanígy bedobhatók – természetesen kiöblítve – a mindenféle samponos, tusfürdős flakonok, fóliák, szatyrok, tasakok, tejes-, tejfölös-, joghurtospoharak – kimosva, de ezt többet nem is említjük. Nincs szép hangja, de taposd össze mindegyiket!

Ne dobj be: szennyezett – kajamaradékos, vegyszeres, zsíros, olajos – flakonokat, hungarocellt, CD- és DVD lemezt, a padláson megtalált VHS- és magnókazettákat, műanyag játékokat, fogkefét. Miért? Mert ezerféle műanyag van, de nem mindegyiket lehet újrahasznosítani.

Fém

A fémgyűjtőbe dobd az alumínium italdobozokat, alufóliát, fém konzervdobozokat, fém zárókupakokat, de nyugodtan dobd ide a dezodoros és borotvahabos fémflakont, meg a hajlakkét is (a csajodét, nem a tiéd).

Üveg

A néhány éve a házaknál kihelyezett kukákba nem szabad üveget dobni, de hulladékudvarokra vagy –szigetekre el lehet, sőt el is kell vinni az üveget. Persze nem mindenfélét: italos és befőttes üveget igen, ablaküveget, tükröt, üvegedényeket, villanykörtéket, neoncsövet, szemüveget, orvosságos fiolát nem.

Elemek, akkumulátor

Eljutottunk a veszélyes hulladékokig: alapvetően a szárazelem is újrahasznosul, abból lesz a savas eső. Ez annyira nem jó, úgyhogy az elemeket dobd ki a bevásárlóközpontokban, műszaki boltokban kihelyezett gyűjtőkben. Az autóakkut általában le tudod adni ott, ahol vetted, hulladékudvaron is, de van, aki pár forintot még ad is érte.

Használt sütőolaj

Egy csepp használt étolaj ezer liter élővizet képes beszennyezni. Ezért fontos, hogy ne a lefolyóba öntsd, hanem gyűjtsd össze, és add le hulladékudvarban vagy egy Mol-kúton.

Izzók, fénycsövek

Áruházakban, barkács- és műszaki áruházakban is leadhatók.

Gyógyszer

Ha lejárt, vagy nincs rá szükséged, add le a patikában.

Elektronikai hulladék

Bizony, ezt is külön kell gyűjteni, akár egy régi billentyűzet, akár egy öreg mosógép. Műszaki áruházakban, hulladékudvarokon is átveszik, de azt is kérheted, hogy ha kiviszik házhoz az új gépet, a régit vigyék el.

Festékesdobozok

Maradt egy kis higító az üvegben, festék a vödörben, dobozban, vagy lejárt a szavatossága egy szűz dobozban? Elfér a háztartási szeméttel együtt a kukában, de nagyon nem zöld cselekedet odadobni. Veszélyes hulladék, lomtalanításkor se rakd ki, hulladékudvaron is leadhatod, de általában az önkormányzatok is hirdetnek akciót, amikor begyűjtik.

Autógumi

A legegyszerűbb, ha a régit otthagyod a gumisnál, amikor újat veszel. Ha nem, hulladékudvarokon általában leadhatod.

Építési hulladék

Ha lebontasz egy házat, úgyis konténerszám fogod elvitetni a sittet. Amikor viszont csak néhány zsáknyi építési hulladék keletkezik, akkor vagy válassz olyan szolgáltatást, amely néhány zsákért is házhoz megy, vagy vegyél építési áruházban olyan zsákot, amelynek az árában benne van az elhelyezés is. Ennek hátránya, hogy neked kell az áruházhoz cipelni. Az erdő szélére kihordani a legprimitívebb dolgok egyike.

Zöldhulladék

A legrosszabb, ha elégeted. A legjobb, ha komposztálod. A kettő között van, a jóhoz sokkal közelebb, ha olyan zsákokba gyűjtöd, amit a hulladékkezelő el is szállít.

*

Lehet, hogy hosszúnak tűnik a lista, de ha kicsit odafigyelsz, hamar rutinná válik, és egy idő után zavarni fog, ha útközben veszel egy kólát, de a dobozát nem tudod hova szabályosan kidobni. Ez már nagyon jó szint – ennél többet csak akkor tehetsz, ha másokat is ráveszel a szelektív gyűjtésre.

Még jobb fej akarsz lenni? Így csináld:

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.