Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Az erdőtüzek és a kedvezőtlen légmozgás miatt jelentős mértékben romlott a levegő minősége Kanada nyugati részén. Brit Kolumbia tartományban például már annyira nagy a légszennyezettség, hogy vetekszik a világ legrosszabb levegőjű városaival. De a jelenség nem csak Kanadát érinti, sajnos globális méreteket ölt.

A kies erdőségeiről, nemzeti parkjairól és túraútvonalairól híres tartományban jelenleg több mint 500 helyszínen ég a növényzet. A füst helyenként olyan sűrű, hogy a napfény sem szűrődik át rajta – a probléma pedig már olyan méreteket öltött, hogy a hét elején számos tűzoltót vezényeltek át a térségbe az ország keleti részén található Új-Skóciából.

Brit Kolumbiában több mint 500 helyszínen ég a növényzet

Eközben a szél az eddig a Csendes-óceán felé húzódó füstfelhőt csütörtökön és pénteken újra visszatereli Brit Kolumbia déli, valamint az  Washington állam északi része fölé. Bár a hétvégén alacsonyabb, 17 fok körüli hőmérsékletre lehet csak számítani, mindössze csendes eső várható, ami nem könnyít a fulladozó nyugat-kanadaiak helyzetén.

De nemcsak Kanadában, hanem Dél-Amerikában, Dél-Afrikában, Madagaszkár szigetén, a Közel-Keleten, a Kaukázusban, valamint Óceániában is rengeteg futótűz tört ki az elmúlt napokban.

30 964 erdőtűzről szóló értesítés volt augusztus 15. és 22. között

A Global Fire Watch értesülései szerint összesen 30 964 futótüzet regisztráltak augusztus 15. és 22. között, a NASA globális adatgyűjtő- és megfigyelőrendszere, az EOSDIS (Worldview Earth Observing System Data and Information System) pedig egészen durva térképen szembesít minket a szomorú valósággal.

Ezt olvastad?

(forrás: NASA, The Weather Network, MTI)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.