A Gough-sziget – az Egyesült Királyság fennhatósága alá tartozó Tristan da Cunha-szigetcsoport tagja – több mint tízmillió tengeri madárnak ad otthont. Azonban a 19. században egereket hoztak be magukkal a tengerészek a vulkanikus eredetű szigetre, az invazív faj pedig rengeteg gondot okozott mára a sziget élővilágában.

A rágcsálók a mindössze 91 négyzetkilométeres földterület szűkös táplálékforrásai miatt elkezdték megenni a madarak tojásait és fiókáit.

Az egerek sikeres alkalmazkodásának egyik következménye az lett, hogy az állatok hatalmasra nőttek, így csaknem másfélszer akkorák, mint a házi egerek.

A rágcsálók mintegy kétmillió fiókával végeznek évente

Bizony, ilyen az, amikor egy mutáció túlságosan kedvezővé válik egy bizonyos ökoszisztémában. A Gough-szigeten élő tengeri madarak óriási veszélynek vannak kitéve, mert többnyire kis termetűek és odúkban fészkelnek, viszont a mutáns egerek az apró állatok mellett az összes tengeri madár, köztük a méretesebb albatroszok megtámadják. A rágcsálók mintegy kétmillió fiókával végeznek évente, és a szükséges intézkedések nélkül több veszélyeztetett faj is eltűnhet a szigetről a következő évtizedekben.

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
A noszvaji lombházak, ahol a legjobbat hozhatod ki magadból
További cikkeink a témában