Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Megnézheted a saját műanyaglábnyomodat.

Elképesztő mennyiségű műanyagot állítunk elő: az egész világot nézve 1950 óta több mint 8 milliárd tonnát sikerült, 2050-re ez a szám várhatóan 34 milliárd tonnára fog nőni. Nyilván sejted, hogy ez nem jó. De ami még ennél is szomorúbb, hogy 2015-re a világ műanyagának csak 9%-át hasznosítottuk újra.

És ebből te is kivetted/kiveszed a részed, de mielőtt önostorozásba kezdenél, annyival nyugtasd magad, hogy a műanyaghasználat gyakorlatilag megkerülhetetlen, a mindennapjaink része.

Arra viszont törekedhetsz, hogy minél kevesebb használj belőle, például ahelyett, hogy egy újabb flakon ásványvizet vennél, a töltsd újra csapvízzel a PET-palackot – megjegyeznénk, hogy Magyarországon ásványvizminőségű a csapvíz.

Az Omni Calculator online kalkulátorral pedig ki is számolhatod, hogy napi/heti/éves szinten, mennyi műanyaggal terheled a Földet, vagyis kegyetlenül szembesülhetsz a saját műanyaglábnyomoddal (plastic footprint) – így néz ki, ITT pedig használni is tudod:

Ahogy láthatod, csak a legalapvetőbb termékeket találod meg a listában, vagyis a kapott – vélhetően amúgy is magas – értéknél még magasabb lehet a végső szám

És akkor ezt is itt hagynánk még neked:

(Forrás: IFLScience, Qubit, fotó: Pixabay)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.