Nem csak divattrend, hogy természetes anyagok vegyenek körül minket.

A vinilpadlóval borított vagy lángmentesítő anyagokkal kezelt bútorokkal felszerelt otthonokban élő gyerekek vérében és vizeletében jóval magasabb a potenciálisan ártalmas, félig illékony szerves vegyületek (SVOC) koncentrációja, mint azon társaiknál, akiknek otthonában nincsenek ilyen anyagok.

Az amerikai Duke Egyetem kutatói három éven át tanulmányozták 190 családból származó 203 gyereknél a hatásokat. A résztvevőktől vett vizelet- és vérminták mellett elemezték az otthonok levegőjét, a beltéri port és a bútorokból begyűjtött habszivacsmintákat.

Az eredmények elgondolkodtatók.

Mérgez a kanapé

Azon gyerekek vérszérumában, akiknek otthonában az égésgátlóként alkalmazott polibrómozott bifenilétereket (PBDE) tartalmazó habszivaccsal kitömött kanapé van a nappaliban, hatszor magasabb volt a PBDE-k koncentrációja, mint azoknál, akiknél nincs ilyen bútor a lakásban.

Laboratóriumi tesztek szerint a PBDE-knek való kitettség összefüggésben áll az idegrendszer fejlődési rendellenességével, az elhízással, a pajzsmirigyproblémákkal, a rákkal és egyéb betegségekkel.

Mérgez a vinilpadló

Azon gyerekek vizeletében, akiknek otthonában mindenhol vinilpadló van, 15-ször magasabb volt a benzil-butil-ftalát (BBP) származékok koncentrációja, mint azon társaiknál, akiknek egyáltalán nincs vinilpadló az otthonában.

A BBP-t különböző légzési problémákkal, bőrirritációval, mielóma multiplexszel (rosszindulatú daganatos betegség) és reprodukciós problémákkal hozzák összefüggésbe.

Ezekre is gondolj, ha berendezed a lakást: a természetes anyagoknál sok esetben nincs jobb.

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Németország elvesztette egyik gleccserét