Ami ma a videotékás, az pár évtizede a bányász, korábban pedig a drótostót volt.

Majd jönnek a robotok, és jól elveszik a munkánkat – kicsit sommás, de részigazságot tartalmazó az állítás, amelyet hajlamosak vagyunk a távolabbi jövő egyik problémájának tekinteni. Pedig a jelenség nem új, a technikai fejlődéssel folyamatosan szűntek-szűnnek meg mesterségek, iparágak, vagy válnak tömeges szakmából különleges, ritka foglalkozássá. Ott vannak például a családnevekben is megőrzött szakmák: a kádár, a bognár, a csapó, a gerencsér, a kalmár, amelyek némelyikéről talán már azt sem tudjuk, mi is volt pontosan.

Ma nem fogadnánk nagy tétben a videotékás hosszú távú munkaviszonyára, de árcédula-ragasztásra is elég nagyjából annyi munkaerő, mint a közértek előterében lévő mák- és kávédarálók javításához, vagy a hídpénz beszedéséhez. Összeszedtünk néhány szakmát, amit a fentieknél talán több ember kényszerült feladni, mert egyszerűen megszűnt, vagy töredékére zsugorodott az iparág.

Vándormesterségek

Vándorköszörűs. Vándorüveges. Vándorórás. Vándorfotográfus. Vándormozis. Drótostót… A házról házra járó emberek munkája nem csak azért szűnt meg, mert senki nem engedné be a kaputelefonon Jó napot, én vagyok a drótostót! felkiáltással bejelentkező mestert, hanem azért is, mert változtak a tárgyaink, és nem köszörültetjük sem otthon, sem máshol a késeinket, a családot lefotózzuk saját magunk telefonnal vagy kis digitális géppel, ha pedig összetörik a porcelán, akkor vagy megragasztjuk, vagy másikat veszünk helyette, de semmiképp nem fonatunk köré dróthálót.

Jeges

Amíg az elektromos hűtőszekrény olyan scifi volt, mint ma a Mars-utazás, addig a jeget télen összegyűjtötték és vermekbe ásták, később jéggyárakban állították elő, ahonnan a jeges nagy tömbökben, kocsin juttatta el a városi lakóknak, akik hazavihették, hogy a fa hűtőszekrénybe rakva hűthessék azt egészen addig, amíg el nem olvadt a tábla.

Új Mercedes-Benz B 250 e. CO2 kibocsátás: 0 g/km

Gépíró

Előfordul ma is, hogy egy titkár vagy titkárnő ír meg vagy ír le egy levelet, de ma a nagyfőnök is előbb küld el negyven e-mailt az irodájából, mint hogy egyszer behívassa a titkárnőjét diktálásra.

Telefonközpontos

Ha a mobilhívásokhoz is emberi kezelő kellene, valószínűleg ez lenne a legnépesebb szakma az egész világon. De már jó ideje nem kézzel dugdossák össze a postás- vagy telefonos kisasszonyok a hívó és a hívott közti kapcsolatot biztosító vezetékeket és csatlakozókat, úgyhogy telefonközpontos legfeljebb a recepción van, de ő is csak bepötyögi a kívánt melléket.

Bányász

A szakma létezik, míg azonban a nyolcvanas években több mint százezer bányász volt Magyarországon, ma már csak néhány ezren dolgoznak ebben a munkakörben, mélyművelésű bányában pedig senki, mert abból az utolsót is bezárták.

(Fotók: Fortepan)


És ezt olvastad már?
LED-ekkel, fényerőcsökkentéssel és napelemekkel kezeli Bécs az energiakrízist