Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Sötét képet fest a jövőről az ENSZ szakértője: rossz lesz, de a szegényeknek még rosszabb.

„Klíma-apartheid” van kialakulóban Philip Alstom, az ENSZ rendkívüli szegénység és az emberi jogok különleges előadója szerint, aki az ENSZ most publikált kutatását vezette. Ebben azt vizsgálták, milyen mértékben érvényesülnek az emberi jogok a mélyszegénységben élők körében.

Alstom szerint az éghajlatváltozás azzal fenyeget, hogy az elmúlt ötven éve szegénység elleni, egészség melletti törekvései semmissé válnak, és

Bár a szegénységben élő emberek csak egy töredékéért felelősek a globális károsanyag-kibocsátásnak, ők fogják leginkább megszenvedni a következményeket, sokaknak dönteniük kell majd, hogy éheznek, vagy útnak indulnak a jobb körülmények reményében. Ennek további következményei lesznek: veszélybe kerülhet a demokrácia, a polgári és a politikai jogok is sérülékennyé válhatnak. A gazdagoknak pedig lesz lehetőségük kellemes, élhető klímájú helyekre települniük.

véli Alstom, aki emlékeztet rá, hogy az országok még a jelenlegi, a szükségesnél szerényebb szén-dioxid-kibocsátási kötelezettségvállalásokat sem teljesítik, miközben a fosszilis tüzelőanyag-ipart évente 5,2 billió dollárral támogatják.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: ENSZ)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.