Sötétben nem látunk, a fehér fény viszont biológiai szempontból nem jó, ahogy a fényszennyezés sem, és a költségeket is minimális szinten kell tartani.

Csaknem egymilliárd forintos uniós támogatással olyan kutatások zajlanak az ELTE Savaria Egyetemi Központjában, amelyek eredményeit felhasználva energiatakarékos módon csökkenteni lehet a közvilágítás által okozott fényszennyezést.

Az Eszterházy Károly Egyetem és a Kaposvári Egyetem konzorciumi közreműködésével folyó tudományos projekt kutatóinak javaslatai alapján nemzetközi szinten is egyedülálló közvilágítási rendszert fejlesztettek ki a Somogy megyei Bárdudvarnokon és a Borsod megyei Répáshután, így a két település egyfajta gyakorlati laboratóriumként működik a kutatók számára.

A legújabb nemzetközi kutatási eredmények szerint a hideg fehér világítás káros a környezetre és az emberi egészségre is, ezért az új közvilágítás tervezésénél elsődleges szempont volt, hogy az csak meleg fehér fényt bocsásson ki, minimális kék sugárzással.

Világviszonylatban is újdonságnak számít, hogy a két kistelepülésen alkalmazott rendszerben

a mellékutakon este tíz óra után a világítás gyengül egy kicsit, és ekkor már a biológiai szempontból optimális borostyánsárga fénnyel világítanak az utcai lámpák.

Figyeltek a tervezők arra is, hogy az égbolt irányába közvetlenül ne világítsanak a lámpatestek, ezzel jelentősen csökken a fényszennyezés, és elősegítik azt is, hogy a településekkel érintett zselici illetve bükki csillagoségbolt-parkban tovább javuljon az égbolt minősége.

Az új és a régi közvilágítási rendszer mérési adatainak összehasonlítása a kutatók szerint egyértelműen igazolja:

lehet olyan közvilágítást tervezni és kiépíteni, amely jelentősen csökkenti a fényszennyezés hatásait, miközben a berendezés teljesíti a feladatát, és a korábbi világításhoz képest számottevő energia-megtakarítást is jelent.

Ez is érdekelhet:

Fényből a sötétségbe: ilyen Ausztriából Magyarországra lépni

A magyar oldalon is vannak lámpák, az osztrákoknál viszont működnek is.

(Forrás: MTI. A kép illusztráció.)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

World Margarita Day – Egy újabb ünnepet köszönthetünk köreinkben, már Magyarországon is

Naponta többször is megnéznénk a naplementét ezzel a gyönyörű lánnyal

Kóser japán ételekre bukkantunk egy budapesti kisvendéglőben

További cikkeink a témában