Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Pedig már jó néhány káros következményről és veszélyről tudunk.

A klímaváltozás miatt melegebb teleken megnövekszik a vízbe fulladásos halálozás aránya egy kanadai tanulmány szerint. Különösen nagy a veszély idén, mivel a járvány miatt sokkal többen sportolnak és mozognak a szabadban.

A felmelegedés miatt a téli szabadtéri jeges sportok egyre veszélyesebbé válnak. Kanadai kutatók a téli időszakban befagyott tavakon és folyókon bekövetkezett fulladásos halálesetek adatait vizsgálva megállapították, hogy

A felmelegedés miatt ugyanis vékonyabb és gyengébb a jég, ennek következtében az adatok szerint ötszörösére nő a fulladásos halálok száma. Különösen a kilenc év alatti gyerekek és a serdülők vannak veszélyben.

A világ számos északi régiójában élő őslakosok megélhetése nagy mértékben múlik azon, hogy télen eléggé befagynak-e a tavak, folyók, és alkalmasak-e a vadászatra, halászatra, közlekedésre. Az Egyesült Államokban, Kanadában és Oroszországban emellett rendkívül népszerűek a téli sportok és szabadidős tevékenységek, a korcsolyázás, a szánkózás, ahogy viszont a bolygó melegszik, a téli jégtakaró stabilitása csökken, és a tudósok szerint ez növeli a balesetekből eredő vízbe fulladásos halálozások kockázatát.

Néhány országban, köztük Németországban és Olaszországban viszont sikerült visszaszorítani a téli vízbe fulladásos halálozások számát: az egyes helyi szabályozások tiltják a motoros szánok használatát a tavakon, és a korcsolyázást is csak akkor engedélyezik, ha a helyi önkormányzatok biztonságosnak nyilvánítják.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: BBC News, MTI)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.