Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Lassan tényleg elfogynak azok a kifogások, amelyek a semmittevést igazolják.

A Potsdami Klímakutató Intézet (PIK) tanulmánya szerint a párizsi klímaegyezmény* gazdasági szempontból is észszerű megállapodás. A készítői ugyanis arra jutottak, hogy

* A párizsi klímaegyezmény keretében az államok közössége abban egyezett meg, hogy a Föld felmelegedésének mértékét lehetőleg 1,5 Celsius-fokban, legfeljebb 2 Celsius-fokban korlátozzák. Az egyes országok által eddig kitűzött nemzeti célok azonban nem elegendőek ennek a közös célnak a megvalósításához. 

A tanulmányban a Nobel-díjas amerikai makroökonómus, William Nordhaus modellje alapján számítógépes szimulációk segítségével összehasonlították a szélsőséges időjárási jelenségek vagy a felmelegedés egyéb következményei alapján várható klímakárokat azokkal a költségekkel – például a szénerőművek szélkerekekkel és napelemekkel való helyettesítése –, amelyek elősegítik az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését. A vizsgálat szerint pedig a 2 Celsius-fokos határ még gazdaságilag optimális lenne.

A  PIK kutatója, Anders Levermann szerint most már

A kutatók szerint gyors és alapvető globális cselekvésre van szükség, sürgős klímavédelmi intézkedések bevezetését szorgalmazzák, mivel az eddigi erőfeszítések véleményük szerint messze nem elegendőek a hőmérséklet-emelkedés 2 Celsius-fokban való korlátozásához.

(Forrás: MTI, fotó: Getty Images)

Player Autószalon

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.