A helyzet rossz, és egyre csak romlik.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) hétfőn bemutatott friss jelentése mindössze három évvel követi az előzőt, mégis az derül ki belőle, hogy majdnem megduplázódott a veszélyeztetett helyek száma, már 62-nél tartunk.

A jelentés szerint a természeti világörökségi helyszínek 29 százalékát "jelentősen", hét százalékát, köztük az amerikai Everglades nemzeti parkot vagy a kenyai Turkana-tavat "súlyosan" fenyegeti az éghajlat változása.

Leginkább a víz melegedése és szennyezése miatt pusztuló korallzátonyok, illetve az olvadó gleccserek számítanak veszélyeztetett ökoszisztémának.

Inger Andersen, az IUCN igazgatója szerint a világörökségi helyszínek károsodása hatással van a helyi gazdasági életre és az életkörülményekre is. Példának a perui Huascarán nemzeti parkot hozta fel, amelynek olvadó gleccserei a fagyott talajból felszabaduló nehézfémekkel szennyezik a vizeket és a földet.

És még egy rossz hír a végére: a jelentés arra is kitért, hogy a helyszínek védelmével is kevesebbet foglalkoznak, főleg pénzhiány miatt.

(Forrás: Phys.org, MTI)

És ezt olvastad már?
Kinek és mire jó egy motorcsónak Magyarországon, pláne ha ilyen erős?
További cikkeink a témában