A közlekedésben, a fűtésben és a szállításban már rövidtávon ráállnának a hidrogénre.

Az Európai Unió egyik célja, a klímasemleges gazdaság csak az energiarendszer átalakításával működhet. Ennek egyik fontos eleme a Hidrogénstratégia, ezen belül is az idén júliusban alakult Tiszta Hidrogén Európai Szövetség, amely az ipari szereplőket, a nemzeti és helyi hatóságokat, civil szervezeteket és más érdekelt feleket fogja össze. A szövetség célja egy tiszta és versenyképes európai hidrogénipar, valamint az energiahordozó minél nagyobb arányú felhasználása 2030-ig.

A szövetséghez most csatlakozott a Wiener Stadtwerke, a Bécsi Közművek. A cég idén nyáron kísérleti projektjével, egy hidrogénhajtású busszal hívta fel magára a figyelmet, amelyhez a hidrogént a bécsi energiaszolgáltató, a Wien Energie adta, a töltőállomást a Wiener Netze áramszolgáltató biztosította, a buszt pedig a Bécsi Közlekedési Vállalat, a Wiener Linien üzemeltette – mindhárom vállalat a Wiener Stadtwerke-hez tartozik.

A Bécsi Közművek jelenleg egy bécsi hidrogénstratégia kidolgozásán dolgozik.

Rövidtávon ez a közösségi közlekedést érinti, később például a fűtést és a szállítást is. 2024-re tíz hidrogénhajtású busz forgalomba állítása a cél.

A hidrogén nagy előnye, hogy sokrétűen felhasználható, elégetése során pedig szinte csak víz keletkezik, így légszennyező hatása sincs.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: Bécs Város Külképviseleti Irodája)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.