Naftalin, arzén, benzol és benzolszármazékok szivárognak a Dunába a volt óbudai gázgyárból.

Az Index októberi cikke és videója nyomán irányult megint a figyelem a volt óbudai gázgyár területéről a Dunába szivárgó szennyezésre. Azért megint, mert a szennyezés régóta ismert – mi is beválogattuk Magyarország legszennyezettebb területeit bemutató cikkünkbe –, mivel azonban a magas vízállás akadályozza a szivárgást, a probléma alacsony vízállásnál látványos, amilyen most is volt.

170 millió tonna vörösiszap, DDT a József Attila lakótelepen: Magyarország környezeti időzített bombái

A talaj, a levegő és a vízbázis is óriási veszélyben van az ország több területén.

Az ügyben az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottsága előtt számolt be Góra Zoltán, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője, aki elmondta, hogy vizsgálatuk szerint a Duna vize nem szennyezett, de a partfalból szennyező anyagok – naftalin, arzén, benzol és benzolszármazékok – szivárognak.

Az NKM Földgázszolgáltató Zrt. képviselőjének tájékoztatójából kiderült, hogy a kármentesítés a becsült érték meghatározásával folytatódhat, ezt követően közbeszerzési pályázatot írnak ki a kivitelező kiválasztására.

A veszélyes hulladéknak minősülő szennyezett talaj tömegét 185 ezer tonnára becsülik, a legszennyezettebb területeken 12 méter mélységig kell cserélni a talajt.

A partfalból a káros anyagok kifolyását a magas vízállás akadályozza, ezért az

valószínűleg

csak alacsony vízszintnél jelent veszélyt.

Hasznos Gábor, az Agrárminisztérium Környezetmegőrzési Főosztályának kármentesítési referense elismerte, hogy az eljárás régóta húzódik, mivel a szennyezés kiterjedését és mértékét, terjedési irányait, kockázatait csak ütemezetten lehetett felmérni a 22 hektáros területen, a területen álló ipari műemlékek és a területhasznosítás bizonytalansága is nehezíti, de elmondta, hogy

a kármentesítés ügyében fontos lépések történtek,

de hátráltatta a területhasznosítás bizonytalansága is, hiszen a beavatkozást ez is befolyásolja.

Hasznos Gábor közölte, hogy országszerte 885 kármentesítés zajlik, az érintett területek között pedig olyan is van, ahol a privatizáció utáni tulajdonosok csődje és a tulajdonviszonyok összekuszálódása nehezíti a rendezést. Szorgalmazta egyúttal a zöldmezős beruházások szigorítását, és közölte, hogy Ausztriához vagy Németországhoz hasonlóan a kormány olyan helyekre irányítaná a beruházásokat, ahol már kiépült az ahhoz szükséges infrastruktúra.

(Forrás: MTI, fotó: Wikimedia)

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában