A Kickstarter szinte felrobbant attól a palacktól, amely képes megtisztítani magát és a benne lévő vizet. A projektet rengetegen támogatták – a célként kitűzött 30 ezer dollár helyett már közel 430 ezernél tartanak –, nem véletlenül: a Quartz palack ugyanis valóban különleges termék, amelynek mindenki hasznát veheti, egyes országokban pedig nemcsak az életminőséget növelhetné, de kritikus helyzetben életeket is menthetne.

De térjünk vissza kicsit mezei társára, a műanyag palackra, amellyel ugye két óriási probléma is van:

  • az egyik, hogy csak nagyon hosszú idő alatt bomlik le – és mivel jelentős része az utcán eldobva, a folyókban, tengerekben felgyűlve végzi, ezért a műanyag-invázió napjaink egyik legjelentősebb környezetvédelmi problémája.
  • A másik gond az, hogy bár környezetbarát és takarékos húzásnak tűnhet újratöltött palackból inni vizet, mivel ezeket egyszeri használatra tervezték, csak nagyon alapos tisztítás után lehetne elkerülni a ránk leselkedő egészségügyi kockázatokat – a palackon ugyanis idővel repedések keletkeznek, ezeken pedig szeretnek a baktériumok megtapadni, és ételmérgezéshez hasonló tünetekkel (hasmenés, hányinger, hányás) jutalmazhatnak meg minket.
A műanyag-invázió napjaink egyik legjelentősebb környezetvédelmi problémája

Sajnos a kulacsoknál és a többször használható műanyag palackoknál is felmerül a bakteriális fertőzés veszélye – persze, már amennyiben nincsenek rendesen kitisztítva, de valljuk be: a rohanó, izgága, 21. századi ember nem arról híres, hogy ilyesmire szívesen szán extra időt.

És akkor még a víz tisztaságáról nem is beszéltünk, amely továbbra is kulcsproblémának számít a harmadik világ országaiban, ahol több mint 660 millió ember él biztonságos ivóvíz nélkül.

Nemcsak Afrika és Délkelet-Ázsia, hanem Dél-Amerika is érintett a problémában: ha emlékszünk, a riói olimpián nem győzték eléggé felhívni a turisták figyelmét, hogy a vezetékes vízből semmi esetre se igyanak, ugyanis az ivásra egyáltalán nem alkalmas.

Quartz palack, avagy fény a sötétségben

A Quartz palack UV-fényt használva oldja meg a víz tisztítását: a művelet beindításához mindössze egy gombnyomásra van szükség – de az öntisztító folyamat négyóránként magától is beindul. Így biztonságosan tudsz vizet fogyasztani, légy bárhol is – munkában, otthon, az edzőteremben, de akár egy túrázás, kirándulás vagy külföldi utazás során.

A vizet 60 másodperc alatt tisztítja meg, a 280 nm hullámhosszú UV-C-sugarak ugyanis a mikroorganizmusok 99,9999%-át elpusztítják – bár az egészségre ártalmas szervetlen vegyületekkel, mint a cián vagy arzén nyilván nem tudnak mit kezdeni, szóval azért érdemes észnél lenni, mielőtt túlságosan is felbátorodnánk, és ismeretlen helyről töltenénk fel vízzel a szuperpalackunkat.

Az UV-C-sugarak DNS-roncsoló hatása amúgy köztudott, sterilizálásra már régóta használjuk, szerencsénkre a földi légkör gyakorlatilag teljesen elnyeli őket, de az űrhajósoknak különleges UV-védelmet kell biztosítani, hogy ne legyenek hasonló „kezelésnek” kitéve. Az 525 milliliteres palackot egyébként termosztátként is használhatjuk, így 24 óráig hidegen, 12 óráig melegen tartja a benne lévő folyadékot.

Csak egy gombnyomás az egész

A gyártók szerint a palack 10 ezerszer higiénikusabb, mint egy átlagos társa, a tisztítóberendezéshez természetesen energia szükséges – de egyetlen USB-feltöltéssel 2 hónapig nem kell ezzel törődnünk. Érdemes még megemlíteni a kiránduló üzemmódot (Adventure Mode), amellyel még alaposabb tisztításba kezd a palack. Többféle árnyalatban (fekete, kék, pink) is kapható, és ha úgy döntenél, hogy rendelsz magadnak egyet, akkor 79 dollárt (kb. 21 ezer forintot) kell rászánnod. Az összeg 1%-ával pedig olyan jótékonysági alapítványokat támogathatsz, amelyek az ivóvízprobléma visszaszorításáért küzdenek.

Ez is érdekelhet:

(via)

És ezt olvastad már?
2022-ben is folytatódik a Procter and Gamble erdőtelepítési programja
Budapest legközpontibb terasza úgy újult meg, hogy azonnal a törzshelyed lesz!