Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Komoly veszélyben van az ikonikus állat.

Olyan drámai mértékben csökkent a kizárólag Ausztráliában honos kacsacsőrű emlős populációja az elmúlt 30 évben, hogy a szakértők szerint veszélyeztetett fajjá kell nyilvánítani az ikonikus állatot.

A faj jelenleg a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján a mérsékelten fenyegetett kategóriába tartozik, az ausztrál környezetvédelmi és biodiverzitás-védelmi törvény (EPBC) értelmében azonban nem számít veszélyeztetettnek. Besorolásának megváltoztatásával szigorodna a kacsacsőrű emlősöket veszélyeztető fejlesztések ellenőrzése.

Az Új-Dél-Wales-i Egyetem (UNSW) kutatói több környezet- és állatvédő szervezettel közösen be is nyújtották javaslatukat az Új-Dél-Wales állam kormányához egy jelentéssel együtt, amely szerint

* A pontos számok nehezen meghatározhatók, mivel rejtélyes, éjszaka aktív állatokról van szó, 2016-ban az IUCN a számukat 30 és 300 ezer között határozta meg.

A tanulmány vezető szerzője, Gilad Bino szerint a kacsacsőrű emlősnek nagy veszélyekkel kell megküzdenie, ugyanis „a fenntarthatatlan vízkihasználás és a földtisztítás továbbra is nagy terhet jelent a frissvízi ökoszisztémákra és a jövőben tovább csökkenti az állományt”.

A szakértő kiemelte, hogy a kizárólag Ausztráliában honos állat nem élhet víz nélkül, de ahogy a kontinens egyre szárazabbá válik és az emberek egyre több vizet vonnak el a folyókból, az állatok számára elérhető állandó vízfelületek is egyre kisebbé válnak.

Eközben...

(Forrás: The Guardian, MTI, fotó: Getty Images)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.