Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A globális pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó vállalat is tesz a műanyagszennyezés ellen.

A Morgan Stanley vállalást tett, hogy a tőkepiacokon való tevékenységével, az ügyfeleivel és munkatársaival való együttműködéssel

E célok eléréséhez a zöld kötvények piaca jelenti az egyik eszközt. A zöld kötvények hasonlók a hagyományos kötvényekhez, de a kibocsátó szervezet vállalja, hogy környezet érdekét szolgáló beruházásokat finanszíroz belőle az energiahatékonyság javításától a fenntartható erdő- és mezőgazdaságon át a tiszta vízhez jutást elősegítő projektekig. A Morgan Stanley aktív szereplő a zöld kötvények folyamatosan bővülő piacán, melynek nagysága 2015 óta a négyszeresére, 200 milliárd dollár fölé nőtt. A világ egyik vezető élelmiszeripari és üdítőital-gyártó vállalata a közelmúltban jelentette be első zöldkötvény-kibocsátását a Morgan Stanley-n keresztül. Az egymilliárd dollár értékű jegyzésből fenntarthatósági programokat finanszíroz a vállalat, például 2025-ig 35%-kal csökkenti ellátási láncában az új műanyagok használatát.

Kisebb, de fontos lépéseket is tesznek: a cég budapesti technológiai központjának irodaházában az egyszer használatos műanyag poharakat újrahasznosítható papírtölcsérekre cserélték a vízadagolókban. A munkatársakat arra is ösztönzik, hogy tartós ivópalackot hozzanak magukkal a munkahelyükre, és tegyenek rá egy QR kóddal ellátott matricát. Minden alkalommal, amikor megtöltik, egy Fill it Forward nevű alkalmazással leolvashatják a QR kódot. A munkatársak 2019-ben kezdték használni az appot, és globálisan már több mint százezer leolvasásnál tartanak. Ezzel kétszázötvenezer szatyornak megfelelő szemét lerakását, tizenháromezer fogkefének megfelelő műanyaghulladék óceánba jutását és hetvenötezer autóval megtett kilométer üvegházhatású emisszióját váltották ki. Ráadásul minden leolvasással a cég két centtel finanszíroz vízprojekteket olyan régiókban, ahol a tiszta vízhez jutás nehézségekbe ütközik.

Ez is érdekelhet:

Player Autószalon

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.