Sikerült szén-dioxidból műanyagot készíteni

Win-win: a szén-dioxidból túl sok van a légkörben, a műanyag hagyományos módszer szerinti előállítása pedig környezetszennyező.

Kanadai tudósoknak sikerült pontosan megállapítani azokat a körülményeket, amelyek között a szén-dioxidot a leghatékonyabban át lehet alakítani a műanyagok alapanyagául szolgáló etilénné. A Torontói Egyetem kutatói által vezetett Ted Sargeant a Canadian Light Source (CLS) kutatóközpont részecskegyorsítóját használták, valamint az intézmény kutatója, Tom Regier által kifejlesztett egyedülállóan új berendezést.

Bár az ilyen típusú reakciókban több fém is lehet katalizátor, csak a réz képes etilén, a polietilén műanyagok alapanyaga előállítására. "A réz egyfajta mágikus fém. Mágikus, mert különböző kemikáliákat képes létrehozni, mint például a metánt, az etilént és az etanolt, de nehéz uralni azt, hogy mit hoz létre" – mondta Phil De Lunát, a projekt vezető kutatója.

Nehéz uralni, de megoldották: képesek voltak létrehozni egy katalizátort, és pontosan megállapítani azokat az ideális körülményeket, amelyekkel maximalizálni lehet az etilén előállítást, és szinte nullára minimalizálni a metán termelődését.

Ez a technológia a szén-dioxid-leválasztás technológiájával együtt elvezethet a mindennapokban használt műanyagok környezetbarát előállításához, miközben a káros üvegházhatású gázokat eltávolítja. Ez persze odébb van, mégis nagy jelentőségű ez az eredmény.

(Forrás: Nature Catalysis/Phys.org/MTI)

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon