Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

És biztosak lehetünk benne, hogy nem csak arrafelé.

Egy új jelentés arra az egyáltalán nem meglepő eredményre jutott, hogy nagy fenyegetést jelent a veszélyeztetett tengeri emlősökre és teknősökre az Egyesült Államok körüli vizek műanyagszennyezettsége.

A szakemberek szerint az a néhány eset, amely nagy médiavisszhangot kapott, például a bálna, amely 40 kilogramm műanyaghulladékkal a gyomrában vetődött partra tavaly, csak a jéghegy csúcsa és a valódi számok sokkal magasabbak. A jelentést összeállító Oceana környezetvédelmi szervezet kutatója, Kimberly Warner szerint

Az állatok véletlenül nyelik le a vízben lebegő műanyagdarabokat, miközben táplálkoznak vagy épp ennivalónak nézik a hulladékokat – a jelentés szerint műanyagzacskókat, léggömböket, horgászzsinórokat, műanyagfóliákat és élelmiszercsomagolásokat nyelnek le a leggyakrabban az állatok, ami belső sérüléseket okozhat számukra vagy nehezítheti a táplálkozásukat. Az egyéb műanyaghulladékok a nyakuk és az úszóik köré tekeredhetnek, mély sebeket okozva vagy nehezítve a mozgásukat.

A műanyagszemétbe gabalyodott állatok többségével nem találkoznak az emberek. A jelentés szerint a műanyagszemétbe gabalyodott vagy műanyagdarabokat lenyelt állatok 88%-aa a fenyegetett vagy veszélyeztetett fajok közé tartozik az Egyesült Államokban.

A műanyaghulladékok gyakran apró részecskékre bomlanak le és eljutnak a világ minden tájára, a tengeri világ legmélyebb helyeitől egészen az Északi-sarkvidék tengeri jegéig, sőt, még a világ tetejére is:

(Forrás: The Guardian, MTI, fotó: Getty Images)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.