Szó szerint hatalmas felfedezést tettek Ausztráliában.

Tengerkutatók 120 év óta először felfedeztek egy eddig ismeretlen, önmagában álló óriási korallképződményt az ausztráliai Nagy-korallzátonyon.

Az újonnan felfedezett korallzátony 500 méter magas, vagyis magasabb, mint a New York-i Empire State Building vagy a Kuala Lumpur-i Petronas felhőkarcoló, 1,5 kilométer széles a talapzatánál, csúcsa pedig 40 méterrel a tengerszint alatt végződik.

A Falkor kutatóhajón dolgozó tudósok, akik egy éven át kutatják a tengert Ausztrália körül, egy hete bukkantak az óriási korallzátonyra, amelyet egy interneten élőben közvetített merülésen tekintettek meg közelről is vasárnap.

A Schmidt Ocean Institut alapítvány egyik alapítója, Wendy Schmidt szerint „a váratlan felfedezés megerősíti, hogy óceánjainkban továbbra is találunk ismeretlen képződményeket és új fajokat, és a modern technológiáknak köszönhetően most minden korábbinál jobb lehetőségeink vannak a felfedezésükre”.

A Great Barrier Reef a világ legnagyobb, 344 ezer négyzetkilométeres korallzátony-rendszere, valamivel nagyobb, mint Olaszország.

(Forrás: BBC, MTI , fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Kinek és mire jó egy motorcsónak Magyarországon, pláne ha ilyen erős?
További cikkeink a témában