Ambivalens érzésed van ezzel kapcsolatban? Nem csoda.

Egy új kutatás arra figyelmeztet, hogy növekvő veszélyt jelentenek a zöldenergia-beruházások a természetvédelem szempontjából kulcsfontosságú területekre.

A Global Change Biology című szakfolyóiratban megjelent, egy nemzetközi kutatócsoport által 12 500 zöldberuházás fekvését megvizsgáló tanulmány szerint

A megújuló energiaforrásokat hasznosító létesítmények 17 százaléka természetvédelmi területen létesült, és további 900 projekt megvalósítása van folyamatban az élővilág sokfélesége szempontjából kulcsfontosságú területeken.

A zölderőművek gyakran sokkal nagyobbak, mint a hagyományos, fosszilis tüzelőanyagot hasznosító erőművek, ugyanannyi energia szélből vagy napfényből való előállításához akár 10-szer akkora területre is szükségük lehet, mint a szén- vagy gázerőműveknek.

Legtöbbször csak a rossz tervezés az oka a helyzetnek

A tanulmány társszerzője és az ausztráliai Queenslandi Egyetem kutatója, Jose Rehbein arra hívja fel a figyelmet, hogy az energiatermelő létesítmények és az azokat övező infrastruktúra, mint amilyenek az odavezető közutak vagy a megnövekedett emberi tevékenység, hihetetlen károkat okozhatnak a természeti környezetben.

A tanulmány egyik kiemelt szerzője és az Amszterdami Egyetem kutatója, James Allan szerint az eddiginél nagyobb körültekintéssel kell megtervezni és engedélyezni a megújuló forrásból energiát előállító üzemeket.

A természetre gyakorolt káros hatást tekintve jelenleg nyugat-európai országok okozzák a legtöbb kárt, Németországban például 258 zölderőmű működik természetvédelmi szempontból kulcsfontosságú területen. Spanyolországban is hasonló a rossz helyen fekvő erőművek száma, míg Kínában 142 létesítmény működik olyan helyen, ahol nem kellene. De a kutatókat különösen aggasztja a jövőbeni helyzet alakulása Afrikában és Ázsiában: becsléseik szerint a következő nyolc évben 42 százalékkal emelkedhet a természetvédelmi szempontból fontos területen működő zölderőművek száma.

A kutatás rámutat arra az ellentmondásra, hogy miközben sok fejlődő országban éppen a kihalási válsághoz is hozzájáruló klímaváltozás miatt építenek megújuló energiaforrást hasznosító erőműveket, olykor ezek a létesítmények éppen maguk jelentenek veszélyt az élővilágra, amikor védett területen építik fel őket.

(Forrás: MTI, fotó: Getty Images)

Player Autószalon

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.