Gyakori tévhit, hogy környezetkímélő, zöld otthont csak csúcsmodern és drága berendezésekkel alakíthatunk ki. Pedig a fenntarthatóság – amelynek alapja a tudatos energiafelhasználás – néha csak egy kis odafigyelésen múlik, amiben a takarékos vízfogyasztás jelentős szerepet játszik. Ez azonban önmagában nem elég: a víz minősége legalább ennyire fontos szempont.

Bár a legtöbb magyar háztartásban közepesen kemény vagy kemény a víz, a vízminőség kérdésével kevesen foglalkoznak. Pedig nagyon is kéne, hiszen a lerakódó vízkő komoly problémákat okozhat a háztartási berendezésekben és fűtőrendszerekben. No de mitől kemény a víz, és miért baj ez?

A víz körforgása során a talajra hullva különböző ásványi anyagokat és sókat old ki a környezetéből. A sók egy részének a kicsapódása pedig az a sokat emlegetett vízkő, ami többek között az otthoni berendezések alkatrészeire is lerakódik, így növelve a gépek energiaigényét. Ez nem csak jobban terheli a környezetet, de a pénztárcánk is megérzi.

A BWT vízkezelő vállalat szakemberei szerint, bár a vízkövesedés súlyos problémákat okozhat a háztartásban, elkerüléséhez mindössze egy vízlágyító berendezésre van szükség. Erre lehet alternatíva a legújabb generációs BWT AQA PERLA BIO C központi vízlágyító berendezés. Lágy víz használatakor nem képződik vízkő, így annak negatív hatásai is elkerülhetők. Külön extra, hogy lágy víz használatával akár feleannyi mosószerrel is ugyanolyan tisztára moshatjuk ruháinkat.

A cikk létrejöttét támogatta a BWT.

(Fotók: Karin Lohberger/BWT AG, BWT GmbH)

És ezt olvastad már?
Hogyan válassz olyan gépházat, ami bírja a strapát? Segítünk
További cikkeink a témában