A prostitúció története – Szajhák az állam szolgálatában

Hadvezérekről, spártai hősökről, történetírókról hosszú tanórákon át okosítottak bennünket a tanárok – és pont az izgis részeket hallgatták el előlünk. Pedig az ókori görögök nem voltak valami szemérmes népség.

A Vénusz- vagy Melitta-kultusz természetesen Görögországot sem kerülte el, a hellén férfiak fülig érő szájjal hódoltak is neki. Azt vallották, hogy Vénusznak, a szerelem istennőjének két alakja van: az első maga Vénusz, aki az elérhetetlen, makulátlan szépség megtestesítője, a másik pedig Pandémosz, a testi élvezetek istennője. Maga a prostitúció azonban folyamatosan eltávolodott a vallástól, és igazi, virágzó üzletággá fejlődött.

Szolón, akinek államférfiúi nagyságáról áradoztak nekünk a suliban, meg is látta a nagyszerű befektetési lehetőséget az örömlányokban: importált egy nagyobb csapat rabszolganőt, berendezett nekik egy piroslámpás negyedet Hellász szívében, és az általuk megtermelt bevételt az államkasszába folyatta. Igen, jól érted: állami prostitúcióról beszélünk.

Egy idő után a prostituáltak körében is kialakultak a társadalmi rétegek: legfelül az okos, művelt és gyönyörű hetérák álltak, akik megválogathatták kuncsaftjaikat, alattuk a fent említett állami konzumhölgyek, a dikteriadák. Ők nem válogathattak: aki fizetett, az vitte őket. Alattuk helyezkedtek el a rangsorban a fuvoláslányok, azaz auletridák (nem, ez nem olyan fuvola volt), akik tisztességes polgári házakban is zenélhettek jó pénzért, így gyakran meg is gazdagodtak (főleg, hogy egyetlen éjszakáért akár ötven aranyat is felszámoltak). A orgiákon csatlakoztak még hozzájuk táncosnők is, akik saját szakállukra (jó esetben ez csak átvitt értelemben értendő) dolgoztak. Íme, egy orgia, mielőtt még eldurvult volna, egy korabeli vázáról:

Mindannyian különböző öltözetet hordtak – vélhetően egyik sem takart túl sokat viselőjének testéből – , így jól megkülönböztethetőek voltak az erkölcsös nőktől. Bár sokáig nem léphettek fényes nappal az utcára, egyes befolyásos hetérák fittyet hánytak az összes szabályra. Közöttük egyébként volt olyan is, aki háborús időben óriási szolgálatot tett hazájának: a hozzá betérő magas rangú megszálló katonákat leitatta, és bódulatukban leszúrta őket, megmentve így a városállamot. Hálából templomot emeltek istennőjének és védőszentjének, Pandemosznak.

Azt azonban még ennek ellenére sem lehetne állítani, hogy prostituáltak nagy megbecsülésnek örvendtek volna az ókori Görögországban: ha véletlenül teherbe estek, semmiféle segítségre nem számíthattak, és gyermekeiket a többi állampolgárral ellentétben nem kötelezte arra a törvény, hogy gondját viseljék idősödő édesanyjuknak. Nem csoda hát, ha a prostituáltak gyermekeiket általában állami gondozásba adták: kitették az út mellé őket. Aki nem így tett, annak gyermeke sohasem vegyülhetett a „rendes” gyerekek közé: Herkules temploma mellett volt a kijelölt, elkülönített játszóhelyük például.

Korinthosz messze földön híres volt hetéráiról, Pireusz kikötővárosa pedig valóságos örömtanya volt, még az elegáns hetérák is itt találkoztak pártfogóikkal. A szokás szerint a Keramikosz nevű sétányon korzóztak, így téve közszemlére magukat, s amelyikük megtetszett az arra lófráló férfiaknak, annak nevét felírták a falra. A hetérák lótifutija ellenőrizta, mikor melyik hölgynek van jelenése, így szervezték meg a légyottokat. A hetérák ár szerinti növekvő sorrendben sétálgattak a Keramikoszon.

Ha egy hetéra kiörögedett, általában szülész- vagy kerítőnő lett belőle. Persze ahogy idősödött egy örömlány, úgy veszített értékéből, így végül közönséges prostituálttá süllyedt, majd felhagyott mesterségével. Az egyik leghíresebb valaha élt hetéra Neara volt, akit egy Nikarete nevű egykori örömlány nevelt hat rabszolgatársával együtt a legbefolyásosabb luxusprostituáltakká, valahogy úgy, ahogy az Egy gésa emlékirataiban olvashattuk. Úgy tűnik, van, ami kultúrafüggetlen.

Laisz szépsége szintén nem véletlenül maradt fenn évezredeken át: férfiak százai epekedtek drága bájai után. Az ő ellenlábasa volt Phrüné, akit egy haragosa megvádolt azzal, hogy megszentségtelenített egy ünnepséget. Phrüné elég rosszul állt a perben, és mivel úgy látta, a bírák elítélik, eltörött nála a mécses. Ekkor az érte epekedő szónoknak, Hüperidésznek nagyszerű ötlete támadt: letépte a síró hetéra ruháját. Phrüné idomainak látványa megrészegítette az ítélőszéket: úgy érezték, maga Vénusz áll előttük, így a hetérát felmentették, ő pedig hálából Hüperidészé lett, és boldogan éltek, míg meg nem haltak. Vagy legalábbis majdnem.

Érdekel a sorozat többi része? Itt megtalálod!

Az etikett nehezen definiálható illemkódex, amelynek szabályai kultúránként, helyzetenként és társaságokként változhatnak. Nem egyszerű téma, nem is szeretnénk túlbonyolítani, ezért a következőkben a legalapvetőbb - de mégis gyakori -, hibákra koncentrálunk. A félreértések elkerülése végett: az etikett nem ott kezdődik, amikor villát ragadsz a kezedbe, hanem jóval korábban!

Hibák vacsora előtt

Rossz éttermet választasz

Egy étterem több szempontból is minősíthetetlennek számíthat. Egyrészt lehet rossz színvonalú: a pincérek durvább modorral bírnak, mint Shrek, a berendezés lepukkant, az ételek ehetetlenek. Ennek elkerülésére érdemes alaposan ellenőrizni a helyet, akár online, akár személyesen. A másik baki, hogy ugyan kifogástalan a hely, de a célnak mégsem felel meg. Egy első (vagy második, stb.) randira nem szerencsés túlságosan romantikus hangulatú intézményt választani, ezt hagyjuk meg a már párnak számító emberkéknek. Ez az intelem első blikkre taktikai fogásnak tűnhet, holott ez a döntés pontosan a megfelelő modor birtoklásáról szól. A gyertyafényt hagyjuk meg későbbre. Az éttermet a férfinak ildomos kiválasztania, nem kell, hogy közös megegyezés tárgyát képezze, de azt is illik elkerülni, hogy egy steak house-ban ülve derüljön ki a partnerünkről, hogy radikális vegán, aki évek óta csak magokon és bogyókon él és még a madársalátát is undorítónak találja az elnevezése miatt.

Bohócnak öltözöl

A 10 divatbaki, amit egy férfinak kerülnie kell című alaptanulmány mindenki számára ajánlott olvasmány, de sok helyen elég, ha felkapunk egy sötét farmert és egy (nem mélyen kigombolt nyakú) inget. Nyakkendő és zakó szinte már sehol sem alapfeltétel, de az adott étterem honlapját mindig érdemes csekkolni, ugyanis vannak helyek, amelyek dressz kódot adnak meg!

Nem tudsz parkolni

Hardcore etikettszabálynak  tűnhet, de ha randipartnert fuvarozol étterembe, akkor a parkolásnak is vannak szabályai. A lényeg, hogy illik tudni, hogy hol van az étterem, ha pedig megtaláltad, akkor a parkolóhely keresgélése ne tartson tovább öt percnél. Ennek elkerülése érdekében érdemes előre felkutatni a közeli fizetős parkolókat. A megfelelő parkolás biztosítása egyébként egy jó étterem feladatai közé tartozik, nem véletlen, hogy minőségi éttermi kalauzok osztályzatai ezt az opciót is figyelembe veszik.

Nem foglalsz asztalt

Egy randit vagy kellemes estét tönkretehet, ha kiderül, hogy nem foglaltál asztal, az étterem pedig tele van. Ha igazán biztosra akarsz menni, akkor nem csak arról gondoskodsz, hogy legyen helyetek, hanem arról is, hogy az asztal ne a mosdókhoz vagy a bejárathoz közel legyen, hanem ideális helyen. (Hogy mi számít annak, az mindig a helytől függ. Ismét érdemes előre tervezni.) Nagyon triviális tanácsnak tűnhet, pedig egy szombat estén, amikor egy jó helyen minden asztal foglalt 7 és 10 között és a helyszínen már nem lehet másik asztalt kérni, nagyon is hasznos lesz ennyire előrelátónak lenni.

Hölgyeket előre

A hölgyek előre szabály az élet egyéb területein működhet, de nem ebben az esetben. A férfi lép be elsőként az étterembe, majd az ajtót tartva beengedi a hölgyet. Az etikett egy folyamatosan változó és megújuló entitás, de ez a szabály öröknek tűnik.

Rohanás

Ideális esetben a főpincér vagy egy felszolgáló másodperceken belül megszólít bennünket, és a korábban foglalt asztalunkhoz kísér, de ha ez nem történik meg, akkor várjunk egy keveset, amíg feltűnik az illetékes elvtárs. Elsőként a hölgy foglal helyet, jó esetben a pincér kihúzza számára a széket. Hiába vagyunk éhesek, illik türelmesnek lennünk, különösen ha randiról van szó. Nem sürgetjük választással a partnerünket. A legfrissebb trendek szerint a nemek egyenlők, ha rendelésről van szó, azaz a férfi is előállhat a farbával elsőként.

Vacsora közben

Bénán rendelsz bort*

A borrendelés témáját egyszer már körbejártuk egy igazi szakértő segítségével, de a lényeg, hogy akár előre is tájékozódhatunk a kiválasztott étterem kínálatával kapcsolatban, a legtöbb étterem honlapja rendelkezik itallappal is. Bátran hagyatkozzunk a sommelierre vagy felszolgálóra, de ha nem tetszik az ajánlott bor, akkor kérjünk másikat. Ne parázzuk túl, de ne essünk át a ló túlsó oldalára sem.

*A kisbetűs részben jegyezzük meg, hogy a bor természetesen nem kötelező része egy tökéletes vacsorának.

Villával eszed a levest

Na jó, ez nem fordulhat elő, de vajon hányan tudjuk megkülönböztetni a kávéskanalat a desszertkanáltól? Egy alaposan megterített asztalnál akár három pohár (fehérboros, vörösboros, vizes) három tányér, és egy fiókra való evőeszköz is várhat bennünket. Éttermekben rendszerint fogásonként érkeznek az egyébként is lecsökkentett számú evőeszközök, de ha valami igazán csúcs helyre keveredünk, akkor a szabály az, hogy étkezésenként egy evőeszközt (vagy evőeszközpárt) használunk fel, és kívülről haladunk befelé. Ha a tányér jobb és baloldalán elfogytak az evőeszközök, akkor jöhetnek a tányér fölé helyezett cuccok (általában a kávés- vagy desszertkanál vagy desszertvilla.)

Csak eszel és eszel

A vacsora társasági esemény, még akkor is, ha csak két ember vesz részt rajta. Soha ne feledd, hogy a legfontosabb a partnered, ezért illik folyamatosan a figyelmünkről biztosítani, szóval tartani, szórakoztatni. Ennek megfelelően a mobilt illik kikapcsolni, de minimum lehalkítani.

Vacsora után

Nem tudod, hogy ki fizessen

Az etikett halad a korral, ma már nem feltétlenül kötelező a férfinak fizetni, igaz, úriemberként illik felajánlania azt. Egy másik felfogás szerint az a fél fizet, aki kezdeményezte a randit. A borravaló mértéke hazai intézményekben rendszerint a számla 10-15 %-ának felel meg. Egy igazi gentleman diszkréten egyenlíti ki a számlát, és nem villant meg kötegnyi papírpénzeket. Ha már itt tartunk: slusszkulcsot és mobilt sem.

Sok tökéletes dolog született Olaszországban, és ezért nagyon hálásak lehetünk a derék csizmalakóknak. Ha az ötvenes-hatvanas évekre gondolunk, akkor olyan praktikus és briliáns dizájnnal rendelkező tárgyak jutnak eszünkbe, mint egy Bialetti kotyogós kávéfőző, egy Vespa robogó, vagy olyan filmek, mint a Római vakáció, ami ugyan amerikai, de a Cinecittában készült, szóval legalább félig olasznak számít. Mai marhahúsos cannelloninkkal Itália előtt tisztelgünk!

Ez egy masszív fogás, ám mivel ínycsiklandóan néz ki, egy diétázó csaj sem fog nemet mondani rá, szóval remek választás vacsorával egybekötött randira! Ha egy tízes skálán osztályoznánk a nehézségi fokozatát, akkor a cannelloni körülbelül hatost kapna, vagyis kezdők is bátran nekifoghatnak, ha kellőképpen komolyan veszik a feladatot. Ez a töltött tészta – mert ha jobban belegondolunk, akkor az, bármennyire furcsának is hangzik az elnevezés – időigényes vállalkozás, de megéri a veszkődést.

Beszerző körút

Vannak előre gyártott cannelloni alkalmatosságok. Ezek apró cső formájú kis tészták, választhatjuk ezeket is természetesen, de most kipróbálunk egy alternatív megoldást. Mivel a cannelloni gyűrűkbe kínkeserves munka belegyömöszölni a tölteléket, sokkal jobban jártok, ha lasagne lapot használtok. Kezdjük az alapokkal! Mi az, ami nélkül nem érdemes nekifognod ennek a fogásnak? Kell hozzá lasagne lap, (vagy cannelloni tészta) ha ez nincsen, akkor elő kell állni egy B tervvel, hacsak nem tudunk tésztát gyúrni liszt, víz, tojás és só megfelelő arányú összekeverésével. A többi már gyerekjáték: fél kiló darált marhahús, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg bacon, 10 dkg gomba (friss vagy konzerv) 5 dl paradicsomszósz, 1 teáskanál szárított oregánó, 2dl tejszín, 2 dl fehérbor, 10 dkg reszelt parmezán.

Action!

Először készítsük el a tölteléket. Kevés olivaolajon pirítsuk meg a kockára vágott vöröshagymát, majd a vékony gerezdekre vágott fokhagymát. Jöhet a gomba is, de közben fakanállal kevergessük a lábasban lévő dolgokat, ugyanis a hagyma könnyen odakap. Pirítsuk meg a darált marhahúst, amíg beszürkül, majd szórjuk rá a szárított oregánót, és sózzuk, borsozzuk. Folyamatosan forgassuk a húst, és az esetleg összeállt húscsomókat nyomkodjuk szét fakanállal. A száraz fehérbort öntsük a húsra, majd adjunk a hőfoknak, egészen addig, amíg a bor szinte teljesen elpárolog. Ezek után jöhet a paradicsom szósz, de ne felejtsük a lángot visszavenni közepes fokozatra. Rotyogtassuk jó húsz percig, vagy amíg a hús átfő, és a ragu besűrűsödik. Néha kevergessük meg, nehogy odakapjon.

Tészta

A lapokat egy nagy lábasban érdemes megfőzni, egyszerre maximum három lapot, ugyanis ha többet rakunk a lábasba, akkor összetapadnak, majd szétszakadnak. Ezekkel a lapokkal szinte hímes tojásként kell bánni, legalábbis akkor, amikor már megfőttek. Egy normális méretű tepsibe józan számítások szerint nagyjából 10 db cannelloni fér el kényelmesen, szóval 3-4 turnusban el tudjuk készíteni őket. Logisztikailag érdemes egy időben kezdeni a ragu és a tésztalapok elkészítését, így időt spórolhatunk.

Rock n’ roll

Tekerünk. Ha kész a tészta, akkor kifektetjük a lapokat, majd egy szelet bacont fektetünk rá, megszórjuk egy kevés reszelt sajttal, és ezután teszünk az egyik felére 2-3 evőkanálnyi ragut. ha eredeti cannelloni gyűrűt használnánk, akkor ezt kapásból nem tudnánk megcsinálni. Ha ez megvan, akkor feltekerjük a cannelloninkat, és félretesszük pihenni, amíg elkészítjük az összes többi tekercset. Ha megvannak a kis gyönyörűségek, akkor a tepsink aljába paradicsomszószt öntünk, majd óvatosan belerakjuk a cannellonikat. Most jön a varázslat: a tejszínt elkeverjük a maradék parmezán sajttal és a cannellonik tetejére öntjük. Utána fogjuk ezt a csodát és berakjuk az előmelegített 180 °C fokos sütőbe és negyven percig sütjük, vagy amíg a teteje picit megpirul. Ecco tutto – vagyis: ez minden!

Bon apétit!

Mondtuk, hogy könnyű lesz, igaz? De ha még ez is túl fárasztó neked, akkor irány a Netpincér, ahol a címed megadása után már választhatsz is a jobbnál jobb opciók között. Mindent bele!