A céklának (és a céklalének) elég megosztó a fogadtatása, sokan szeretik, sokan nem, egy viszont biztos, a szervezeted számára maga a jóság, főleg, ha sportolsz.
Ez a vörös gumós növény tele van ugyanis antioxidánssal, plusz számos vitamint (pl.: folsav) és ásványi anyagot tartalmaz. Ha pedig rendszeresen mozogsz, akkor a legfontosabb még csak most jön:
a hasznos szénhidrát-, a magas rost- és fehérjetartalma, plusz a benne található nitrátnak köszönhetően az egyik legtökéletesebb zöldség az állóképesség fokozására és az izmok teljesítményének növelésére.
Elmagyarázzuk kicsit tudományosabban, hogy ez hogy működik: a cékla(lé) megnöveli a vérplazma nitrogén-monoxid szintjét, amitől tágulnak a véredények, amitől pedig megnövekszik a test vérellátása. Ha jobb a vérellátás, akkor a tápanyagok is könnyebben jutnak el az izmokhoz. Ennyi.
És az a sok jóság, ami benne van, akkor is segíti a szervezeted működését, ha nem vagy a sportpályák/edzőtermek ördöge:
- szabályozza a vérnyomást, így egyben csökkenti szívroham és a stroke kockázatát,
- serkenti az anyagcserét,
- támogatja a zsírégető folyamatokat,
- gátolja a rákos sejtek elfajulását,
- javítja az agyműködést,
- megvéd az öregedéstől.
Ha esetleg magad készítenéd el a céklalevet
Hozzávalók:
- 1 közepes megtisztított céklagumó
- 1 kimagozott, hámozott alma
- 1 megtisztított sárgarépa
- Pár csepp citromlé
- 1 dl víz
Elkészítése:
- A feldarabolt céklagumót tedd gyümölcscentrifugába/turmixgépbe/darálóba/aprítóba. Így alapból kapsz egy iható levet,
- de a helyedben fokoznánk az élményt még és hozzáadnánk az almát és a répát, amit hígíthatsz vízzel és/vagy pár csepp citromlével.
A receptet nekik köszönjük.
Ha pedig fogorvos helyett étellel mennél neki a fogfehérítésnek:
(Fotó: Pinterest)