Az Oregoni Állami Egyetem zöldségtermesztői két új habanerofajtát mutattak be nemrég. Mint köztudott, a habanero a kínai paprika legismertebb változata, a csípős chilik egyik legfontosabb és leghíresebb alapanyaga.

Csakhogy ez a két megspékelt paprikafajta úgy tartja meg az eredeti ízt, hogy közben alig csíp. A paprikák kifejlesztése állítólag több mint két évtizedet vett igénybe; az enyhe csípősség mellett az is prioritás volt, hogy a paprikák lehetőleg hamar érjenek meg.

A Notta Hotta és a Mild Thing legfeljebb 1 000-es értéket ér el a Scoville-skálán, amely a paprikafajták csípősségét méri; míg a hagyományos habanerók 100 000 és 350 000 között mozognak.

Az egyetem jelenleg azon dolgozik, hogy licencet biztosítson a fajok vetőmagját árusító cégeknek. Különösen a Notta Hottán nagy a nyomás, mivel az alkalmas lehet arra, hogy a Cascadia – ezt a földrajzi területet nyugatról a Csendes-óceán, keletről a Sziklás-hegység határolja – mérsékelt égövén is termesszék. Az Oregoni Állami Egyetem szerint a paprikák legkorábban 2025-re lesznek elérhetők.

Ezek is érdekelhetnek:

Budapest új őrülete az indiai gyorskaja, mától extra újdonsággal

Mától kapható a naan és a pizza szerelemgyermeke, a naanza az Indigo Expressben. Megkóstoltuk, és az „indiai gyorsétterem” jelzős szerkezet mögé néztünk kicsit.

Kik a nagyobb sajtfalók, a hollandok vagy a franciák?

Felmérték, melyik országokban termelik, fogyasztják, és gondolnak legtöbbször a sajtra a világon. Az első tíz országból kilenc európai, Magyarország kevésbé sajtos.

(Forrás: Gizmodo)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Hajítsd messzire a sablonokat, rendezd be úgy a lakásod, amire mindenki emlékezni fog!

Milyen borospoharak léteznek, és melyikből mit igyunk? Mutatjuk, hogy miért nem mindegy!

Mutatunk egy őszi fesztivált, ami az újbort és a libás ételeket ünnepli

További cikkeink a témában