Az Oregoni Állami Egyetem zöldségtermesztői két új habanerofajtát mutattak be nemrég. Mint köztudott, a habanero a kínai paprika legismertebb változata, a csípős chilik egyik legfontosabb és leghíresebb alapanyaga.
Csakhogy ez a két megspékelt paprikafajta úgy tartja meg az eredeti ízt, hogy közben alig csíp. A paprikák kifejlesztése állítólag több mint két évtizedet vett igénybe; az enyhe csípősség mellett az is prioritás volt, hogy a paprikák lehetőleg hamar érjenek meg.
A Notta Hotta és a Mild Thing legfeljebb 1 000-es értéket ér el a Scoville-skálán, amely a paprikafajták csípősségét méri; míg a hagyományos habanerók 100 000 és 350 000 között mozognak.
Az egyetem jelenleg azon dolgozik, hogy licencet biztosítson a fajok vetőmagját árusító cégeknek. Különösen a Notta Hottán nagy a nyomás, mivel az alkalmas lehet arra, hogy a Cascadia – ezt a földrajzi területet nyugatról a Csendes-óceán, keletről a Sziklás-hegység határolja – mérsékelt égövén is termesszék. Az Oregoni Állami Egyetem szerint a paprikák legkorábban 2025-re lesznek elérhetők.
Ezek is érdekelhetnek:
(Forrás: Gizmodo)