Szolnok főterén megnyílt egy Magyarországon egyedülálló tárlat, a sör gasztronómiai és kultúrtörténetét bemutató Sörárium, amelyet azoknak is bátran ajánlunk, akik egyébként nem kifejezetten múzeumrajongók.

Vannak, akik miután túljutottak a kötelező iskolai múzeumlátogatásokon, messziről elkerülik ezeket a jeles műintézményeket. Mások csak akkor keresnek fel egy kiállítást, ha az kifejezetten az érdeklődési körükbe vág: ha közlekedési, hadtörténeti, technológiai, esetleg egy kedvenc festőt bemutató tárlatról van szó. A múzeumokban való bóklászást kevesen sorolják az izgalmas programlehetőségek közé. Hogy ez miért is alakulhatott így, vajon a nevezett intézményeknél keresendő az ok, vagy éppen az emberek portáján lenne érdemes kutakodni, abba most inkább nem merülnénk bele.

A lényeg az, hogy a júliusban megnyitott Sörárium azoknak is kellemes kikapcsolódást nyújt, akik egyébként nem múzeumba szoktak hétvégi programot szervezni maguknak.

Erre 7 jó ok is van:

1. Maga a sör!

A folyékony kenyér Magyarország legnagyobb mennyiségben fogyasztott alkoholos itala, a sörkultúránk mégis gyerekcipőben jár a boréhoz képest. Az utóbbi években azonban a kézműves sörök forradalma végre elindította a pozitív változást. Itt volt az ideje, hogy a sör története is méltó szentélyt kapjon.

Érdemes megismerni, mennyi fontos tudományos áttörést köszönhetünk a sörfőzésnek, és hogy milyen szabályok, rítusok és mítoszok kapcsolódtak a folyékony kenyérhez az elmúlt hatezer évben.

2. Interaktív, 21. századi kiállítás

A Söráriumban nem csak illedelmesen bandukolhatunk a kiállított gépezetek és a vitrinek között, mint egy hagyományos múzeumban, hanem nagyméretű, érintőképernyős asztalok és egyedi fejlesztésű táblagép alkalmazások segítségével merülhetünk el a sör történetében, vagy éppen kinect navigációt használó világtérképen nézhetünk körbe a világ fontos sörmárkái között. Egyszóval a Sörárium éppen olyan, amilyennek a digitális korban egy kiállításnak lennie kell.

3. A látványfőzde és a kézműves sörözője

Meglehetősen kegyetlen hely lenne egy olyan sörmúzeum, amely szomjasan bocsájtja el látogatóit. De a Sörárium nem hagy cserben senkit, éttermében kézműves sörök és gasztronómiai különlegességek segítségével pihenhetjük ki a kultúrtörténeti kalandozást. A látványfőzdében pedig élőben is megtekinthetjük a folyékony kenyér előállításának folyamatát.

4. Egyedi, steampunk atmoszféra

Vannak, akik szerint a hagyományos múzeumokban nem is magától a tárlattól fárad el az ember, hanem azoktól a steril, lélektelen termektől, amelyekben el vannak szórva a kiállított tárgyak. A Söráriumnak ezzel szemben markáns hangulata van, a szolnoki Városháza pinceszintjén steampunk jellegű stílusban alakították ki, amely tökéletesen illeszkedik a sörfőzés atmoszférájához.

5. Gyerekkel is lehet jönni

A hazánkban megivott sör jelentős részét családos emberek fogyasztják el. A Sörárium természetesen rájuk is gondolt: külön gyermekfoglalkoztatót várja a kicsiket, míg a család idősebb tagjai bejárják a kiállítást.

6. Ezt nem a sörmultik csinálták

Magyarországon eddig kizárólag olyan sörtörténeti kiállítás létezett, amelyet az egyik nagy sörgyár hozott létre az üzeme területén. A Sörárium ezzel szemben teljesen márkafüggetlenül mutatja be a folyékony kenyér történetét.

7. Egész napos programot is lehet kerekíteni belőle

A Sörárium közelében rövidesen, szeptember 1-jén megnyílik egy másik különleges kiállítás: a magyar katonai repülés és légvédelem történetét bemutató RepTár, ahol nemcsak a régi repülőgépeket, lövegeket és rakétákat nézhetjük meg, hanem szimulátorokkal és 4D moziban élhetjük át a repülés élményét. A két múzeum meglátogatását érdemes összekapcsolni, így tartalmas, egész napos programban lehet részünk Szolnokon.

(x)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen borospoharak léteznek, és melyikből mit igyunk? Mutatjuk, hogy miért nem mindegy!

Helly Hansen ismét a legjobbakkal állt össze a maximális teljesítményért

A legszörnyűbb lakóközösség lakógyűlésére is elmegyünk Sophie helyett

További cikkeink a témában
Milyen borospoharak léteznek, és melyikből mit igyunk? Mutatjuk, hogy miért nem mindegy!
Hirdetés