Egykori bányaváros Baranyában. De most a kenderféléről lesz szó.

Humulus lupulus – ezt nem kell tudnod, azt viszont, hogy a magyarul komlónak hívott növénynek mi köze van a sörhöz, illik. Az 1516-os német sörtisztasági törvény szerint a sör kizárólagos fűszere – ettől függ, hogy milyen karaktert kap a sör. Kezdjük viszont kicsit messzebbről.

A komló sok nedvességet és napfényt igénylő évelő futónövény, növénytanilag a kannabisz rokona. A sörfőzéshez a megtermékenyítetlen, nőnemű, kúp alakú virága, a komlótoboz kell, abban található a lupulin, amely nem csak a sör keserűségét adja, hanem fertőtlenít és a tejsavas erjedést is gátolja, a lupulinban lévő gyanta a sörhab tartásához kell.

A komlózásnál nemcsak a komló fajtája, és annak olaj- és gyantatartalma lényeges, hanem az is, hogy a főzés folyamán milyen hőmérsékleten adagolják a forrásban lévő cefréhez, és mennyi ideig forralják még. Forraláskor ugyanis kiválnak az alfasavak, amelyek a keserűséget okozzák – hosszabb forralás → keserűbb sör.

Ha vannak alfasavak, nyilván vannak bétasavak is, és tényleg. Tőlük, pontosabban illóolajaiktól függ a sör aromája, ezért a forralás után adják a főzethez. Ha később, az erjedés során, az a hidegkomlózás.

Létezik keserűkomlózás – a legkorábban hozzáadott komlót nevezzük így, amely meghatározza az alapvető keserűséget –, és ízfokozó komlózás, amikor a forralás vége előtt adagolják a főzethez, amikor annyi alfasav már nem tud kioldódni, ízanyagok viszont még vannak bőséggel. A főzési idő utolsó tizenöt percében adagolt komló az aromakomlózás.

A sörforradalom egyik legnépszerűbb, egyre nagyobb teret kapó sörkülönlegessége például kifejezetten a hagyományos sörökhöz képest jóval több komló hozzáadásával készülő IPA (India Pale Ale). Többek között emiatt találkozunk a keresűbb ízzel, ennek pedig alapvetően történelmi okai vannak: a tradícionális angol sört anno Indiába történő szállításuk során így igyekeztek megóvni a zötykölődés miatti állagromlástól.

A kezelés hozott magával mellékhatásokat is, ennek köszönhetően frissít és élénkít, valamint nem elhanyagolható a gyomorra tett nyugtató hatása sem. Végülis akkor egészségünkre?

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Így lehetsz te is részvényes az MBH Bankban!

Vonzó karácsonyi képekkel hangolunk az ünnepre

Mondunk öt tuti tippet, hogy a sapkaszezonban is kifogástalan legyen a frizurád

A Player kérdése: Te szoktál magadnak ajándékot venni karácsonykor?
34% Igen, persze, szerintem teljesen normális.
66% Nekem ez fura, nem, nem szoktam.