Fogorvoshoz szinte mindenki utál menni, pedig nemhogy szükséges, de egyenesen kötelező volna. Dr. Sziklavári György vagyok, a Player fogorvos-szakértője, feladatom, hogy új sorozatomban egy kis lelket öntsek önökbe – és elkalauzoljam olvasóimat a fogászati problémák útvesztőjében.

Az ép és esztétikus fogazat nem csak megnyerővé és vonzóbbá tesz, de egészségünk megőrzése szempontjából is fontos. A következőkben összegyűjtöttem a 7 leggyakoribb szájüregben felmerülő problémát. Szó lesz arról, hogy mi a teendő akkor, ha felismeritek őket, valamint hogy hogyan előzhetőek meg.

Szájszag A felmérések szerint mai higiénia-központú társadalmunkban a lakosság komoly hányada a szó szoros értelmében irtózik attól, ha a másik egyénnek rossz a lehelete. Ezt a szaknyelvben halithofóbiának hívjuk. Sorozatunkban felkutatjuk a rossz lehelet (halithosis) okait, elmondjuk, hogy hogyan tesztelhetjük le saját leheletünket egy egyszerű módszerrel és azt is, hogyan előzhetjük meg azt, hogy munkatársunk vagy partnerünk fejre álljon a szájszagunktól.

Ínyvérzés Az ínyvérzés az egyik leggyakoribb szájüregi betegség, a fogínygyulladás (gingivitis) fő tünete. Senki sem örül, ha piros nyomokat hagy a fogsora az almában, és egy intenzív ínyvérzés, ha nem vesszük észre, a mosolyunkat is vörösre festheti időnként. Azonban ne felejtsük el, hogy az ínyvérzés a fogágy pusztulásának kezdeti jele is lehet, ami súlyos esetben a fogak meglazulásával és elvesztésével járhat. A Playeren bemutatjuk az ínyvérzés okait és azt, hogyan szüntethető meg.

Fájdalom a szájban Nehezen találni olyat, akinek még ne lett volna szájüregi fájdalma, legyen az fogfájás vagy egyéb jellegű érzékenység. Természetesen a leggyakoribb ok a fogszuvasodás, valamint a fogak nyaki érzékenysége. Azonban időnként a fájdalom mást is jelenthet, mint fogazati problémát. Mi összehasonlítjuk a különféle típusú érzékenységeket, és elmondjuk, hogyan előzhetőek meg a szájüregi fájdalmakkal járó állapotok.

Fogszabályozás felnőttkorban Hiába egészségesek és fehérek a fogak, hogyha szabálytalanul állnak. Egy nagyfokú fogtorlódás vagy a fogak túlzott előreállása jelentősen ronthat a rólunk alkotott benyomáson. A problémára számos megoldás létezik, köztük a fogszabályozás, ami jelenleg már egyáltalán nem korfüggő. Cikkünkben ismertetjük a felnőttkori fogszabályozás lehetőségeit és megnézzük, mennyire zavarja a gyengébbik nemet vagy a munkatársakat az, ha a másiknak fogszabályozója van.

Elszíneződés A fehér mosoly az egészség és a fiatalos életerő szimbóluma. A modern életmód miatt gyakori probléma a fogak sárgás/barnás elszíneződése, valamint különféle egyéb okokból egyes fogak színváltozása. A fogfehérítés sokszor megoldást jelent ezekre az esetekre, azonban nem mindig ez a legmegfelelőbb lépés. Nálunk megismerhetitek azokat a tényezőket, amik a fogak elszíneződéséhez vezethetnek, a fogfehérítés fajtáit, valamint azt is, hogyan hat a fogakra. Megnézzük, mikor nem a fogfehérítés a megoldás a problémára.

Fogínysorvadás és fogágybetegség A kikandikáló foggyökér nem túl szép látvány egy szájban. Azonban nem feltétlenül csak esztétikai problémákat okozhat. A fogíny visszahúzódása jelezheti a fogágy pusztulását, de utalhat rossz fogmosási technikára is. Elmondjuk, miért érdemes foglalkozni a fogágybetegségekkel, és bemutatjuk a helyes fogmosási technikát. Azt is megtudhatjátok, milyen hatással van a dohányzás a fogakra és az ínyre.

Fogkő Az emberek nagy részének, ha kis mennyiségben is, de van fogköve. Azon túl, hogy rossz szájszagot, ínygyulladást és sokszor elszíneződéseket okoz, a fogágybetegségek kialakulásában is nagy szerepet játszik. Nálunk megtudhatjátok, hogyan előzhető meg a fogkőképződés és miért érdemes foglalkozni a fogkővel.”

A Player-fogorvos ezentúl minden héten szerdán rendel, addig is nézelődj az Egészség rovatban!

Lehet, hogy egy cég éppen téged keres. Hagyd, hogy megtaláljon! Töltsd ki Jobline profilod vagy töltsd fel önéletrajzodat, és nyerj! Részletekért kattints ide>> (X)