5 tipp az irodai közérzeted javítására

Néha nem könnyű elfogadni, hogy tengerparti vakáció helyett leadási határidőkkel és tenderekkel vacakolunk a rosszul szellőző irodában, a légkonditól meg vagy tüdőgyulladás, vagy porallergiát kapunk. Néha azonban akár néhány apróság is gyökeresen megváltoztathatja a közérzetünket. Mi most ötöt mutatunk, próba, szerencse!

Illatosíts!

Igen, tudjuk, a férfiak általában utálják a különféle illatgyertyákat meg füstölőket, úgyhogy nem is ezzel rukkolnánk elő. Ám a sok ember elhasznált levegőjének belélegzése helyett egészen bizonyos, hogy mindenki jobban jár egy kis illóolajjal: cseppents 1-2 cseppet az irodai párologtatóba, és szinte észrevétlenül kellemesebb lesz a légkör. Használj energizáló aromákat: citrusfélék, rozmaring, eukaliptusz, menta, bazsalikom, gyömbér – ezek a legalapvetőbbek. Ha fertőtlenítő hatású teafaolajat csepegtetsz mellé a vízbe, megakadályozhatod, hogy kéthetente elkapj valami bacit a kollégáktól.

Kapcsold ki az agyad!

Azt gondolná az ember, hogy az irodában mindegy, milyen zene szól, a fő funkciója úgyis az, hogy ne aludjunk el. Nos, ez elég nagy tévedés: egy átlagos munkanap alatt olyan megterhelés éri az idegsejtjeidet a háttérzenének köszönhetően, hogy nem csoda, ha délutánra már azt se tudod, melyik világrészen vagy. A zeneterápia létező dolog, nem csak afféle humbug, és kicsiben akár te is gyógyíthatod magad vele. A nagy nyüzsgés közepén vedd elő a fülesed, és hallgass például egy Mozartot! Ő tipikusan az a szerző, aki nem megy az agyadra. Kezdésként a legtökéletesebb választás a 299-es Köchel-jegyzékszámú fuvola-hárfa kettősverseny. Ne kapj sokkot, instant felfrissülés az agyadnak, ráadásul a Universal épp most adta ki egy pompás (és olcsó) sorozat keretében.

Változtass a környezeteden!

Kupi az asztalon? Rakj rendet! Nyomasztó üresség? Dobd fel az irodát/asztalodat! Ha papírhegyek előtt dolgozol, az nyomasztóan hat rád, ha pedig minden kong az ürességtől, úgy érezheted, munkahelyed bizonytalan, és a munkádnak semmi hatása sincs. Tégy valami személyeset magad elé az asztalodra, vigyél színeket a szürkeségbe! A legtutibb dolog pedig, amit a munkaterületeden elhelyezhetsz, az egy cserép virág! Kérj segítséget a virágostól, melyik az a növény, ami igénytelen, és nem tudod elpusztítani két nap alatt. A növények nem csak a hangulatodat dobják majd fel: tudtad például, hogy a számítógép köré rendezett kaktuszok csökkentik az elektroszmog káros hatásait? Elő a tüskékkel!

"Gondold meg, és igyál!"

Persze ne alkoholt: sok-sok vizet, teát és gyümölcslevet - a szénsavas-agyoncukrozott italok egy idő után kifacsarják a szervezetedet, így szép lassan csempéssz egy kis egészséget a mindennapjaidba azzal, hogy némi vízhez és vitaminhoz, rosthoz juttatod megfáradt testedet.

Mozogj!

Szuper dolog a lelkiismeretes munka, de senkinek se tesz jót, ha órákig ül meggörnyedve, monitort bámulva vagy könyveléseket ellenőrizve. Óránként minimum három-négy percet tölts azzal, hogy megmozgatod magad: menj el mosdóba, igyál egy nagyobb adag folyadékot, csinálj néhány karkörzést, hajolgass kicsit – nem kell közönség előtt, simán megfelel a vécében is! Elég négy-öt guggolás, és felpezsdül a vérkeringésed, megrohannak majd a friss gondolatok, és sokkal hatékonyabban fogsz tudni dolgozni is. Ráadásul a zsírpárnák is messzire tudnak, ha nem tunyulsz! Tessék, egy nagyszerű példa arra, hogy nem beszélünk hülyeséget: 

Itt a kánikula és rengeteg folyadékra van szükségünk, de mit igyon az aki nem akar mindig ásványvizet vedelni?

Player Autószalon

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon