A labdarúgó-válogatottunknak Hollandiában kellene nyernie, hogy pótselejtezhessen. Ez azonban '84 óta nem megy. Sőt!

Már megint Détári és Esterházy. Nevezett két férfi épp a minap került nálunk előtérbe az utolsó magyar vb-gól kapcsán, amikor is Kanadát az ő góljaikkal vertük el, azóta meg ugye a nagy semmi. Nos, nyakunkon a holland-magyar vb-selejtező, melyen ha nem nyerünk, megint nélkülünk rendezik a tornát, márpedig bizony 1984 óta nem tudtuk legyűrni az oranjét. Akkor is ez a két labdarúgó lőtte a magyar gólokat. Elkélne most is két ilyen kaliberű játékos. Hol az az egy...?

Az elmúlt húsz évben egyébként ötször játszott egymással Hollandia és Magyarország, és ezen az öt meccsen nem kevesebb mint 26 gólt rámoltak be nekünk a hollandok. Most megmutatjuk elrettentésképpen a három legfájóbb, legrondább oktatást. Ilyet nem kérünk pénteken, sőt, soha.

1994, Hollandia–Magyarország 7–1

Lassan húsz éve történt, de lassan gyógyul seb. A Verebes Mágus irányította együttes (igen, még vele is veszítettünk meccset, még ha nem is említi soha) Illés Csakitthonjátszom Béla büntetőjével még vezetést szerzett Eindhovenben, de ez csak arra volt jó, hogy megráncigálja a még alvó narancssárga oroszlán bajszát. Három perc múlva már egál volt, Bergkamp gólja pedig olyan lavinát indított el, melynek a vége egészen Pestig elért. Aligha felejtjük el az a borzalmat, pedig akkor még olyan egyéniségek játszottak a magyar válogatott meggypiros mezében, mint a Vác méltán híres kiválósága, Puglits Gábor...

Jegyzőkönyv

  • Hollandia–Magyarország 7–1 (3–1)
  • Hollandia: De Goey – R. Koeman – Rijkaard, F. de Boer – Jonk, Winter, Witschge – R. de Boer – Overmars, Bergkamp, Roy
  • Magyarország: Végh – Keller, Márton, Mészöly, Puglits – Lipcsei, Halmai, Keresztúri – Illés – Klausz, Vincze
  • Gól: Bergkamp 13., 90., Roy 18., R. Koeman 24. (11-esből), Taument 47., Rijkaard 59., 79., ill. Illés 10. (11-esből)

2010, Hollandia–Magyarország 6–1

Úgy látszik, meg vagyunk áldva ezzel a korán vezetést szerzünk motívummal, már ami a hollandiai kiruccanásokat illeti. 2010-ben Dzsudzsák Balázs szerzett vezetést egy nagyszerű lövéssel, Mathijsen és Van Bronckhorst aggódva kereste egymás tekintetét. Még vagy negyedóráig aggódhattak, utána egyenlített Robin van Persie. Mondjuk nekik otthon az egy egy sem volt jó, így a második félidő elejéig feszültek lehettek. Aztán rúgtak huszonhárom perc alatt ötöt.

Jegyzőkönyv

  • Hollandia–Magyarország 6–1 (1–1)
  • Hollandia: Stekelenburg – Van der Wiel, Heitinga (Ooijer, 61.), Mathijsen, Van Bronckhorst – Van Bommel (Afellay, 79.), De Jong – Kuyt (Robben, 46.), Sneijder (Elia, 73.), Van der Vaart (De Zeeuw, 79.) – Van Persie (Huntelaar, 68.)
  • Magyarország: Fülöp – Bodnár (Laczkó, 80.), Horváth G. (Vadócz, 79.), Juhász, Vanczák – Szélesi – Dzsudzsák, Huszti (Lázok, 68.), Bodor – Priskin – Torghelle (Elek Á., 58.)
  • Gól: Van Persie (21.), Sneijder (56.), Robben (64.), Van Bommel (71.), Elia (74.), Robben (79.), ill. Dzsudzsák (6.)

2011, Magyarország–Hollandia 0–4

Nem csak a Németalföldön oktattak minket az elmúlt harminc évben mellettünk elrohanó hollandok, két éve, az Eb-selejtezőn Budapesten is kaptunk tőlük egy négyest (és tavaly is, de akkor legalább mi is lőttünk egyet). Akkor épp öt siker volt a magyar válogatott mögött, vagyis mindenki optimista volt, hogy mikor, ha nem most. Kiderült, most se. Egészen nyolc percig tartott ugyanis a kilátogató 27 ezer néző lelkesedése, amikor is a teljesen üresen hagyott Van der Vaart belőtte az első gólt Király keze alatt. Afellay döntötte el a meccset a félidő végén, bő egy óra játék után pedig már kínosan feszengtünk.

Négy nap múlva, Amszterdamban még eggyel ezt is megtoldották a 2010-ben vb-döntőt játszó narancsmezesek, ám mégis az volt az utóbbi évek egyik legjobb magyar teljesítménye, kevesen rúgnak három gólt Hollandiának Hollandiában. Vagy úgy általában. Az a teljesítmény kellene most is elöl, miközben hátul sokkal stabilabbnak kellene lenni.

Jegyzőkönyv

  • Magyarország–Hollandia 0–4 (0–2)
  • Magyarország: Király – Vanczák, Lipták, Juhász, Laczkó – Elek (Priskin 79.), Varga (Czvitkovics 46.) – Gera, Koman (Vadócz 46.), Dzsudzsák – Rudolf
  • Hollandia: Vorm – Van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, Pieters – De Jong, Sneijder – Kuyt (van Nistelrooy. 81.), Van der Vaart (Strootman 82.), Afellay (Elia 64.) – Van Persie
  • Gól: Van der Vaart 8., Afellay 45., Kuyt 54., Van Persie 63.
Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Már 11 ezer Bayern-drukker írta alá a Tuchel maradását kérő petíciót

További cikkeink a témában
Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat
Hirdetés