Kudarc, sérülés, bírói túlkapás és a korlátozott lehetőségek dacára a magyar versenyző megállíthatatlannak bizonyult.

Örömmámorban ég a hazai CrossFit-közösség, hiszen a CrossFit Games európai selejtezőjének (CrossFit Games – Europe Regionals) élén magyar atléta, a kiváló Kovács Lacee végzett. A hazánkban is egyre népszerűbb sportág legjobbjai mérkőztek meg a világbajnokságon való részvételért. Néhány hónapja már beszélgettünk a hazai CrossFit ászával, azóta pedig sok minden történt.

A CrossFit filozófiája, hogy a képességeket és a kihívás körülményeit tekintve a lehető legátfogóbb felkészültséget érjük el. A sportág kétdimenziós: sokan űzik rekreációs céllal, hogy a mindennapi taposómalomból kilépve megtapasztalhassák határaikat, mindezt biztonságosan, átlagembereknek, az alapoktól felépítve. A másik oldalt a fanatikus elit emberfeletti teljesítménye uralja, a legfittebbek versenysportjában.

Mi is az a CrossFit Games?

A világ valamennyi tájáról tömegek jelentkeznek a legrangosabb, évenként megrendezett CrossFit-rendezvényre, a világbajnokságra, azaz a CrossFit Gamesre. A részvétel feltételei összetettek, a szigorú rosta a biztosíték, hogy csak a legjobbak méressenek meg a rendezvénysorozat koronáján, a nyári CrossFit Gamesen.

A nevezés első fordulóján (Open) a jelentkezőknek teljesíteniük kell az online meghirdetett feladatsorokat (WOD – Workout of the Day), a lehető legszabályosabban és időre. Heti egy feladatsort hirdetnek ki, öt héten át. Két módon lehet nevezni: vagy egy CrossFit-teremben, amelyből hazánkban csupán egy maroknyi van egyelőre, mégpedig egy hivatalosan CrossFit bírói jogosítvánnyal rendelkező személy hitelesítésével. A másik lehetőség, hogy a gyakorlatsorról felvett videót küldik be, amelyet azután a rendezők bírálnak el.

A crossfittereket a világ tájai szerint 17 régióra bontották. Minden régióból a 48 legjobb összesített eredményt nyújtó jutott el a regionális döntőig. Lacee az első forduló alapján harmadik lett Európában, az „Open” negyedik heti WOD-jában pedig a világ második legjobbja lett. Ha betartják a sportág szabályos standardjait, az első helyen végez, de ezen az örömünnepen e kicsinységen nem akadunk fenn.

A következő lépés a regionális verseny, melyet az elmúlt hétvégén tartottak meg Koppenhágában, ahol hét WOD-ot kellett teljesíteni három nap alatt. Lacee magabiztosan vette az akadályokat, okos taktikával és a tőle megszokott megfontolt haditervvel. A hét WOD közül négyen dobogós lett, egyet meg is nyert. Igen, Lacee felkészült és csúcsformában volt.Nem ő volt egyébként az egyetlen magyar versenyző, aki bejutott a legjobbak közé, de Bodnár Ádám nem tudta befejezni.

Őrségváltás?

Lacee tavaly meglepte a világot, amikor az ismeretlenség homályából a 2012-es Regionals élmezőnyébe robbant. Egy bírói túlkapás miatt akkor a negyedik helyre szorult, pedig azon három szerencsés között lett volna a helye, aki dobogós helyével megszerzi a jogot, hogy a CrossFit nagyjai között keresse teljesítőképessége végső határait a CrossFit Gamesen.

Fájdalmas tapasztalat volt, de Lacee erőt merített belőle. Minden eddiginél nagyobb erőbedobással, koncentrációval és tudatossággal készült a revánsra, arra, hogy bizonyítson a világnak. A felkészülés előtt sérüléssel bajlódó Lacee a versenyen legnagyobb példaképét, a legendának számító finn kiválóságot, Mikko Salót, 2009 világbajnokát utasította maga mögé. Kell ennél nagyobb teljesítmény egy élsportoló életében? A verseny utolsó számát követő másodpercekben megható módon a bálvány fejet hajtott az új bajnok kiválósága előtt.

De miért is nagy olyan dolog ez a hihetetlen teljesítmény? A világ CrossFit-nagyságai hivatásos sportolók, nem kell a napi megélhetéssel törődniük, nincsenek egzisztenciális gondjaik, felkészülésüket szakági edzők, táplálkozástani szakemberek, dietetikusok, masszőrök egész hada támogatja. Itthon a sportág még gyerekcipőben jár, Lacee-nak nap mint nap dolgoznia kell, egyelőre nem foglalkozhatott kizárólag a felkészüléssel – e szerint értékeljük az eredményét! Kíváncsian várjuk, hogyan szerepel a világbajnokságon.

(A képek a CrossFit Games – Europe Regional Facebook-oldaláról származnak.)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Mi kell ahhoz, hogy a kutyád ne csak boldog legyen, de a legjobb barátoddá is váljon?

Xabi Alonso döntése miatt egy portugál edző lett a Liverpool A-opciója

A világ legkeresettebb edzője a Liverpoolt és a Bayern Münchent is visszautasítja?

További cikkeink a témában