Állítólag egy CrossFit-edzés után az ember félholtan terül el a földön. Nos, erről szó sincs, be is fogom bizonyítani.

Mi a CrossFit?

A CrossFit folyamatosan változtatott magas intenzitású funkcionális mozgás. Ez az edzésrendszer komoly elméleti megalapozottsággal bír, amely – mivel célja a fittség – a fitnesz átfogó és forradalmi meghatározására épül. Bővebben itt írtunk róla.

A viszonylag újonnan nyílt Thor Gym edzőterembe délelőtti időpontban vagyok hivatalos Balla Zoltánhoz. Ennek azért van jelentősége, mert amikor megkérdezi, hogy reggeliztem-e (igen), és mit (péksüteményt), valamint ittam-e sok folyadékot (nem), az arcán látom a csalódottság kezdeti jeleit (lesznek még).

Paradise City

Első olyan sportágpróbám előtt állok, ahol nem csoportos foglalkozásba szállok be, hanem az edző kizárólag velem foglalkozik, és a kedvemért állított össze rendhagyó, nagyjából egyórás műsort – zenére. Mint kiderül, szinte végig Guns N’Roses fog szólni. A nyitányként dübörgő dal kezdő sorai közül a „Take me down”-nal azonosulunk, négykézláb állva különféle bemelegítő gyakorlatokkal elkezdve a tréninget. Zöld fűre és csinos csajokra hiába várok utána…

Statikus nyújtásokat végzünk megdolgoztatva a farizmokat, a csípőt és mindent, ami fáj (nekem). Sajnos a hibás testtartásból eredő gerincferdülés viszonylag korlátozza a lehetőségeimet. Nem mindegyik gyakorlatot sikerül tökéletesen végrehajtani, hiába mondja Zoli, hogy ne hősködjek, tízes skálán maximum hetes fájdalomig menjek el. Leginkább a lábhajlításnál jönnek elő ezek a kevésbé kellemes érzések.

Hatásosabb a triatlonnál

Balla Zoltán öt éven át küzdősportolt, tízet triatlonozott, indult duatlon amatőr Eb-n (negyedik lett), kipróbálta az Xterrát, az MTB maratont, a búvárúszást, vagyis igazi sportpolihisztor. Ő készítette fel a hegymászó Klein Dávidot három expedíciójára, illetve nála készült a hegyi bringás Buruczki Szilárd, valamint a szörfös olimpikon, Detre Diána. A CrossFittel a triatlon befejezése után találkozott és azonnal beleszeretett. „Teljesen megváltoztatta az életem. Lehet, hogy hihetetlenül hangzik, de sokkal erősebb vagyok most, mint triatlonista koromban. Nyolc éve végeztem el az edzői kurzust, négy éve tartok funkcionális tréningeket, két éve CrossFit-jellegűeket. A legjobban azt szeretem, hogy jobbá tehetem az emberek életét. Ha például valakinek a CrossFit segítségével múlt el a hátfájása, vagy adott le sok-sok kilót, az csodálatos érzés.”

A felsőtestünk, jobban mondva a törzsünk megerősítése a következő feladat, mivel a CrossFit alapeleme éppen ez. Egy kikötött gumiszalaggal kell nyújtanom, de ennek csak akkor van értelme, ha megfelelő helyen érzem a fájdalmat – ebben az esetben az oldalamnak kellene feszülnie. Jelentem, feszül. Aztán egy puha henger segítségével a hátam alá téve felülés-szerű gyakorlatokat végzek. Kezdetben igen kényelmetlen, de a beállítások után sikerül gond nélkül abszolválni a háromszor ötös sorozatot.

Welcome To The Jungle

Kapok egy botot. Zoli orvosokat megszégyenítő szakértelemmel szembesít a múltammal és a jelenemmel: – Jobb válladon hordod a táskát? – Igen. – Jobbkezes vagy? – Igen. – Na ezért nem tudod egyenesen tartani a botot, és mozdulsz el jobb felé. Nem jó. Amíg nem sikerül a helyes testtartást és mozdulatsort megtanulni, addig hiába szemezek a közelben pihenő húszkilós súlyzórúddal, helyette a „seprűnyéllel” ismerkedhetek meg, ami hozzásegít a helyes guggolás elsajátításához. A Kettlebellen tanultaknak köszönhetően egész jól művelem, először kapok dicsérő szavakat.

Irodából ki, terembe be

Napjainkban az emberek jelentős része ülőmunkát végez, sokan eltunyulnak, egészséges életmód híján izmaik elsorvadnak, aztán persze csodálkoznak, hogy itt fáj, ott fáj. Ezért ajánlom mindenkinek, mert olyan mozdulatsorokat használunk, amiket a való életben, azokat építjük át. Kisgyerektől a nyugdíjasig bárki meg tudja csinálni. Aki szeretne egészséges maradni és jól kinézni, annak itt a helye.” Tessék csak megfogadni Zoli intelmeit!

A súlyok emelgetése tehát odébb van még, addig szépen, fokozatosan fogunk eljutni, előtte megdolgoztatjuk a csuklót, az alkarizmokat, mi mással, mint például fekvőtámasszal. A mozdulatsorok dzsungelébe tévedve kezdem először érezni a fáradtságot és kicsit a szédülést, utóbbit fogjuk a helytelen reggeli táplálékbevitelre és a kevés folyadékra.

A súlyemelés legfontosabb alapja a megfelelő testtartás. Szegény Zoli hiába mutatja meg ötféleképpen, hogy homorítsak, domborítsak, feszítsem egyszerre a far- és hasizmomat, billentsem a medencémet, valahogy nem tudok ráérezni. Ezt – mármint a gyakorlatot, nem a bénázásomat – deadliftnek hívják, és végül a hibák kijavítása után – és csakis akkor! – találunk olyan megoldást, hogy a már említett húszkilós rúddal közelebbi kapcsolatba kerüljek. A nagyjából helyesnek vélt mozdulatsorral csinálhatok jó néhány guggolást a rúddal.

Árfekvés

A Thor Gymbe 12 900 forintba kerül a havi bérlet. Az edzők, amint a példám is mutatja, odafigyelnek a nebulóikra, minőségi mozgásélményt kínálnak. Ez alkalommal személyi edzés keretei között próbálhattam ki, bár csoportosan is hasonló odafigyeléssel történik. A kezdők a CF-ben használt gyakorlatok közül többet is elsajátíthatnak a Thor Beavatáson, bár az nem CF kurzus, még ha hasonló eszközkészlettel és korrekciós technikákkal dolgozik is.

Zárásként a tanultakat kombinálva az úgynevezett „pörgető” következik. Ez a mulatság erő- és állóképesség-fejlesztő feladatokat tartalmaz, sőt, zsírt is égethetnék, ha lenne mit. Két darab, 12 kilós súlyzóval kell elszaladnom a terem másik végébe, majd vissza, utána kedvenc puha hengerem segítségével öt darab fekvőtámaszt lenyomnom, végül szintén öt, deadliftes guggolás vár rám. Zoli igen szigorú. Kizárólag a szabályos mozdulatokat fogadja el, tehát megesik, hogy az első kör végén hiába tartok papíron három guggolásnál, ebből kettő nem ment át a rostán, vagyis csak egyet csináltam…

Don’t Cry

Mindegyik állomáson öt jelenésem van. Az első két kört probléma nélkül teljesítem, a holtpont a negyediknél érkezik, de nem sírok, nem rinyálok. Kb. hat perc alatt végzek, kérdezem, milyen eredménynek számít ez. Kiderül, nem számít az idő, mindössze ezzel akart motiválni a mester… A hat perc alatt mindig máshogy támadtam meg a szervezetem, különféle ingerek érték, ez lenne ennek a pörgetőnek a lényege.

Értékelés

  • Sportélmény 7/10
  • Veszélyességi faktor 1/10
  • Élvezhetőség 8/10
  • Ár-érték arány 6/10
  • Szórakoztatási ráta 6/10

A bevezetőben említett tételt cáfolva életben vagyok, bár miután visszajöttem a folyadékpótlásból, megkérdezik, hogy időközben esetleg megmosakodtam-e, azért vagyok ilyen csatakos? A válasz nem, az izzadt fejem a pörgetőnek köszönhető, amiben eléggé elfáradtam.

Látható tehát, hogy szó sincs semmiféle rosszullétig dolgoztatásról, sőt. Zoli csak akkor engedett a súlyzókhoz, emelni vagy futni velük, amikor látta, hogy a hibák kijavítása és a technika elsajátítása után meg tudom tartani rendesen. Erről szól a dolog.

(Fotók: Tóth István)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Csodás góllal fordított a Fradi és jutott a Magyar Kupa döntőjébe

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés