A leggyönyörűbb Európa-bajnoki helyszín, Wrocław, ahol minden van, mi szem-szájnak ingere.

Wrocław festői kisváros Lengyelország nyugati részén – és ezt a festőit nem csupán az udvariasság mondatja velünk. Aki járt már a belvárosban, az egész biztos, hogy sohasem feledi az élményt: mintha egy mesebeli városban sétálna. Gyönyörű épületek, csodaszép parkok, apró hidacskák és pezsgő kulturális élet: ez Wrocław, a törpék fővárosa.

Érdekesség

Nem, ez nem vicc: Wrocławban nem is kell különösebben nyitott szemmel járni, hogy úton-útfélen bronztörpékbe (pontosabban a velük fényképezkedő turistacsoportokba) botoljék az ember. Nem is csoda, hogy a törpék lettek Wrocław jelképei, hisz ők uralnak itt mindent – s épp ezért nem lehet elmenni mellettük mosolygás nélkül. De honnan jöttek és mit keresnek ott?

A wrocławi törpekolónia a kommunizmus idején telepedett meg a városban: az első néhány darabot tiltakozásként helyezték el művészek a frekventált helyeken. Nem véletlen, hogy a legöregebb törpék egy-egy politikai túlkapást, a diktatúra idejére jellemző emberi viselkedést ábrázolnak: a fő téren például két törpicsek a díszköveket lopja, másik három pedig a nem lát, nem hall, nem beszél témájában készült. Manapság már mindenféle törpék vannak Wrocław legkülönfélébb helyein elhelyezve, lehet gyűjteni a róluk készült képeket – és persze a merchandise-cuccokon is feltűnnek a mókás kis lények.

Élet

Wrocław csendes kisváros, de megvan benne minden, amire szükséged lehet. Ha gasztronómiai élményekre vágysz, kóstold meg a rozslevest, azaz a żureket, amelyet cipóban tálalnak, és kolbásszal készítenek. Gyalog tulajdonképpen bárhová eljuthatsz a belvárosban pár perc alatt, de a külvárosban ott a grandiózus Magnolia Park bevásárlóközpont, ahol egy egész napot el lehet lébecolni. A belváros közepén fekszik a Galeria Dominikanska, nagyjából azt tudja, mint a Magnolia, csak közel van, és picit kisebb.

Lengyelországban a kaja megdöbbentően olcsó, a tömegközlekedés szintén (időkorlátos jegyek vannak és sokféle bérlet), és a szállások közül mindenféle árkategóriában találsz olyat, ami bőven megéri. Az én tippem a Qubus Hotel****, számtalanszor jártam már itt, a szobák szépek és tiszták, az étel fenséges, a személyzet pedig lesi minden kívánságomat.

Közlekedés

Aki taxizni szeretne, az hívasson autót a recepción, ugyanis előfordulnak visszaélések: volt, hogy nálam a duplájára srófolták az árat, de tehetetlen voltam, mert a csomagomat bezárta a sofőr a csomagtartóba. Ha a városban fogunk taxit, állapodjunk meg előre a hozzávetőleges árról. A vasútállomás egyébként gyönyörű épületét az Európa-bajnokságra felújítják, az emiatt tapasztalható barikád-fless addigra már megoldódik, de nem árt azért résen lenni, és kétszer ellenőrizni a vonatot és a vágányszámot, mielőtt felszállunk valahová: nem mindig mondják be angolul a dolgokat. Mivel Wrocław sokáig Németországhoz tartozott, az emberek jelentős része beszél (vagy legalábbis ért) németül, nyilván oroszul is, de azt nem kedvelik különösebben, így ha lehet, más nyelven próbálkozzunk.

Fontos: aki Lengyelországban vonatozni szeretne, nagyon figyeljen arra, hogy a kinézett vonat lengyel tulajdonú-e, ugyanis egy Németországba tartó, német illetőségű Eurocityre éppen kétszer annyiba kerül a jegy ugyanarra a távra, mint egy hazai szerelvényre. A lengyel vonatok egyébként tiszták, még akkor is, ha régebbi modellek is járnak. Wrocław egy átlagos vonattal körülbelül négy és fél óra alatt érhető el Krakkóból, de közel van hozzá Drezda és Berlin is, ha valaki Németország felől érkezne. A városnak repülőtere is van, így akár fapadossal is érkezhetünk - Magyarországról átszállással. Ha valaki nem kocsival menne, a Krakkó-Wrocław útvonalat javaslom, Krakkóig pár ezer forintért el lehet jutni távolsági autóbuszokkal, amik minden nap járnak, kényelmesek és még sosem csalódtam bennük.

A stadion

Az új stadion, a Municipal (lengyelül Stadion Miejski) kifejezetten az Eb-re épült, nemrég adták át. Talán furcsának tűnik, hogy ilyen picike város meccset rendez, de ha elmondom, hogy Wrocław kapta meg a 2015-ös Világjátékok rendezési jogát (épp Budapest elől zsebelte be), kétévente kortárs operafesztivált rendez és 2016-ban Európa kulturális fővárosa lesz, talán már máshogy fest a kép. A régi stadionban egyébként – úgy mellesleg – ötezer fős operaelőadásokat szoktak rendezni, úgyhogy az újat se fogják kímélni e téren.

Kultúra

Látnivaló akad bőven: a műemléktemplomok nagy része egész nap látogatható, érdemes felmenni a legnagyobbak tetejére, meseszép kilátás nyílik erre a patakokkal és folyócskákkal szabdalt, Odra-parti kisvárosra - amelynek állítólag több mint hétszáz hídja van! A Wrocławi Opera Lengyelország legjobb dalszínháza, elképesztő előadásokkal, megdöbbentően fiatal közönséggel – senki ne lepődjön meg, ha a közértben az aznapi Verdi-darab plakátjába botlik (mivel az Eb nyáron van, nyilván külső helyszínen). A várnegyedben található egy festői szépségű botanikus kert, amelynek a japánkertjét is lehet látogatni, és Ópusztaszerhez hasonlóan Wrocławnak is megvan a maga körképe – monumentális. (Aki megtalálja és lefotózza nekem Otto Klemperer emlékházát, az vendégem egy sörre, én körülbelül ötször próbálkoztam, se híre, se hamva.)

Klubcsapat

Nem legenda, hogy Lengyelországban imádják a magyarokat: elég csak megemlíteni, honnan érkeztünk, és még a szokásosnál is kedvesebbek. A Śląsk, azaz a wrocławi futballcsapat ultráival mindenesetre nem bölcs dolog kötekedni – de félelemre semmi oka nincs senkinek, a saját szememmel láttam, hogy egy maroknyi kukarugdosó keménymagos pénzt dobált a koldus néni poharába az aluljáróban. Apropó, Śląsk: a csapatnak elképesztő merchandise-hálózata van (ez körülbelül olyan, mintha mondjuk Pápa tele volna a csapat cuccait áruló üzletekkel). A mezkollekciótól a ceruzákon át az energiaitalig minden van. Durva.

Meccsek

Oroszország-Csehország (június 8.)
Görögország-Csehország (június 12.)
Csehország-Lengyelország (június 16.)

A stadion megközelítése

Busszal: északról a 103, 403 és 435-ös busszal, a 3-as, 10-es, 20-as és a 32PLUS, 33PLUS jelzésű villamosokkal, délről pedig a 128-as busszal, de épp most építenek egy új vonalat a stadionig. Parkoló is van, kocsival az A8-as jelzésű úton lehet eljutni a Municipalig.

 

 

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Orosz milliárdok érkezhetnek a Fradihoz

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés