Egy zsíros módszer a fogyásra - Ketogén diéta

A fogyni vágyók számtalan módszerről hallottak, olvastak, vagy akár ki is próbáltak közülük jó néhányat. Ők már biztosan tudják, hogy kellő elszántság és kitartás nélkül nincsenek csodák, de hatásos lehet egy módszer, mely azt vallja, hogy többségében zsírt együnk, hogy fogyjunk? Ez a ketogén diéta.

Amerikában évtizedeken keresztül azt sulykolták az emberekbe, hogy mellőzzék a zsír fogyasztását, a húsból minél kevesebbet egyenek, viszont a szénhidrátokat bátran tömjék magukba. Meg is lett az eredménye. Hatalmas mennyiséget, azaz minden tekintetben nagy tömeget képez az elhízott és fogyni már képtelen emberek száma. Pedig egy sikeres fogyókúrához csak egy meghatározó alapszabályt kellene betartani, mégpedig hogy több energiát égess el, mint amennyi táplálékot magadhoz veszel. Mivel a szénhidrátból nyerjük az energiát, ezért alapvetően ennek a túlzott fogyasztása vezet az elhízáshoz.

Viszont bármilyen diétáról legyen is szó, körültekintőnek kell lenned és nem szabad semmit sem túlzásba vinned. Mikor jó a ketogén diéta? Egyfelől, ha gyorsabb és tartósabb eredményre vágysz, és ezért képes vagy lemondani a szénhidrátokról is. Másrészről, ha teljes mértékben változtatni akarsz a táplálkozási szokásaidon, mellőzni szeretnéd az édességeket, és meg akarod szüntetni a gyakran fellépő éhségérzetet, melyeket a hatalmas zabálásokkal tudsz csak igazán csillapítani. Harmadrészt pedig akkor előnyös, ha stabilizálni szeretnéd a vércukorszintedet.

Honnan jött

A világ számos országában rengeteg gondozóközpont létezik, ahol sikeresen alkalmazzák a ketogén diétát, de elsősorban a gyógyszeres kezelésre nem reagáló, úgynevezett terápia rezisztens epilepsziás betegek esetében. A ketogén diéta alatt megváltozik az anyagcsere és az energiaforgalom, változik a sejtfal összetétele, és változások következnek be a víz-, és elektrolit-háztartásban. A meghatározott összetételű táplálék mellett (magas zsírtartalom, alacsony szénhidrát és fehérjetartalom) a szervezetben ketonok keletkeznek, amelyek a tapasztalatok szerint segítenek a rohamok számának csökkentésében. A ketogén diéta nem az új keletű divatirányzatok egyike, mivel a módszer nagyjából már egy évszázada ismert.

A lényege

Az étrend itt nagyjából azon az elméleten alapul, hogy vissza kell szorítanod, azaz meg kell előznöd a gyors vércukor-, és a fokozott inzulinszint emelkedést, melyet mind a szénhidrátban gazdag ételek fogyasztása okoz. Ennek a folyamatnak viszont a vércukorszint-csökkenés és az ezzel járó éhségérzet emelkedés a következménye. A megemelkedett inzulinszint pedig elősegíti az elhízást. Tehát lényegében minél alacsonyabban kell tartanunk a szénhidrát és a fehérje tartalmú táplálékok bevitelét és 90-95%-ban zsírtartalmú ételeket kell fogyasztanunk. Napi 30 g szénhidrátnál – a módszer szerint – nem szabad többet ennünk. A ketogén diétát manapság az elhízott embereknek ajánlják, mely természetes fogyást eredményezhet náluk. A kórosan túlsúlyos embereknél viszont kizárólag csak orvosi felügyelet mellett tanácsolják ennek a módszernek az alkalmazását. Amennyiben nagyobb súlyfelesleggel rendelkezel, akkor mielőtt belevágnál ebbe a diétába, mindenképpen fordulj szakemberhez és kérj tőle segítséget!

Sportolóknak is jó?

Mivel a minimálisra lecsökkentett szénhidrátmennyiség hatalmas energiavesztéssel jár, ezért rendszeresen a testüket edző vagy sportoló embereknek a ketogén diéta egy az egyben való követése nem ajánlott. Az étrenden valamelyest módosítani kell, ezért is fordul elő, hogy többféle változata is létezik. A testépítők is előszeretettel alkalmazzák a módosított ketogén diétát, mivel a változtatások jóvoltából a kapott végeredmény egy jobb és kiegyensúlyozottabb tápanyagellátás, mely sokkal biztonságosabb és a régebbi módszerekkel összehasonlítva egy könnyebben követhető és változatosabb étrendet mutat számukra.

A ketogén diéta előnyei

Mindenki gyors és látványos eredményeket szeretne, ezért is választják sokan ezt a módszert. A kúra kezdetén a szénhidrátraktárak látványosan kiürülnek a szervezetből, ami rengeteg vízveszteséggel is jár. Ennek köszönhető a szembetűnő gyors változás. A kórosan elhízott ember nagy részének a különböző egyéb diétás étrendek követése után gyakran fellépő hatalmas éhségérzettel a legnehezebb megküzdeni, ami ennek a módszernek az alkalmazásával megszűnik. A szakember által kialakított ketogén étrend kíméletes, és a vitaminok és ásványi anyagok hozzáadásával, még jobbá és egészségesebbé teszik a táplálkozást.

A ketogén diéta vitatott oldala

A mai napig számos vita övezi a szénhidrátok drasztikus lecsökkentését, esetleg teljes száműzetését a diétás étrendből. Természetesen a fogyás legjobban az akaraterőn múlik, hogy képesek vagyunk-e betartani az előírtakat, legyen az bármilyen kemény is. Viszont egy túlsúlyos embernek elég nehéz egyből megszabadulni az eddig megszokott terülj-terülj asztalkától. Ezért néhány szakértő úgy vélekedik, hogy az egyszerű szénhidrátok mérsékeltebb fogyasztásával betarthatóbbá válik a fogyókúra, ezért némi édesség és cukor jobban elősegíti a diéta hosszabb ideig tartó alkalmazhatóságát.

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy szakavatott ember véleménye nélkül olyan veszélyforrások léphetnek fel a ketogén diéta étrendjének kapcsán, mely súlyos károkat is okozhat. Fontos, hogy a táplálékodban megfelelő mennyiségű és fajtájú vitaminok, ásványi anyagok, rostok, és zsírsavak legyenek. A magas zsírtartalmú étrend nem azt jelenti, hogy kifejezetten zsíros ételeket és vörös húsokat kell enned éjjel-nappal. Ezek átlagon felüli túlzott fogyasztása elősegítheti bizonyos megbetegedések kockázatát is. Emellett a hirtelen lecsökkentet minimális szénhidrátbevitel nemcsak fizikai állapotunkra lesz hatással, hanem szellemi teljesítményünket is negatívan befolyásolja majd.

Player Autószalon

Legfrissebb

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon