Ezúttal a klub-vb-n égett meg a Chelsea, a MU higgadt gólokkal nyert, Szalai gólpasszt adott, a Barca újabb csúcsokat döntött. 50. hét.

A legnagyobb siker

Kilencedik alkalommal rendezték meg a labdarúgó klubvilágbajnokságot, amelyen a különböző kontinensek legrangosabb kupasorozatát megnyerő klubcsapatok vesznek részt. Az első három kiírást a Libertadores-kupát nyerő dél-amerikaiak, konkrétan brazil klubok nyerték, a legelsőt, még 2000-ben a Corinthians. Tizenkét év múlva, Japánban ismét a Cor ült a világ trónjára, egyúttal öt év után nyert ismét nem európai klub. A brazil együttes a BL-győztes Chelsea-vel játszott a döntőben, és egy perui góljával gyűrte le a szenvedő, a BL-től is búcsúzó londoniakat. Paolo Guerrero, a Bayern korábbi csatára a 69. percben fejelte a mindent eldöntő gólt, de az érdem inkább a nagyszerűen kavaró Paulinhóé.

A legjobb magyar

December közepén már egyre kevesebb magyar vitézkedik Európa pályáin, de ettől függetlenül is megsüvelegendő Szalai Ádám újabb remek meccse. A Mainz centere ezúttal gólpasszig jutott – akárcsak a fürthi Stieber –, ami tipikus erőcsatárosra sikerült: a 71. percben a felívelt labdát okosan csúsztatta meg fejjel a magyar támadó, ezzel szerzett vezetést együttese. A Mainz végül 3–1-re nyert Hajnal Stuttgartja ellen.

A legszebb

Mario Götze góljával szerzett vezetést a német bajnoki címvédő Dortmund, amely végül 3–1-re győzött is Sinsheimben a Hoffenheim ellen. Mario varázslatos gólt lőtt, a bal oldalról cselezett befelé, majd elemi erővel zúdította a lasztit a rövidbe.

A legszerencsésebb és leggyorsabb

Az átalakulás alatt álló Milan egyre jobb, de főleg eredményesebb játékot nyújt, három győztes bajnoki után a Pescarát is elintézte. A rossonerik már a 34. másodpercben (!) gólt lőttek, sokkolva ezzel a vendégeket: El Shaarawy passzát Antonio Nocerino belsőzte a kapuba. A leforrázott Pescara nem is tudott talpra állni, előbb Abbruscato, majd Jonathas fejelt a saját kapujába. A negyedik gólt az elsőt előkészítő Fáraó lőtte, ez volt a fiatal csatár 13. bajnoki találata. A pocsékul rajtoló Milan a hetedik helyen áll, és ezzel a sikerrel hat pontnyira megközelítette a dobogót.

A legváratlanabb

Miután tizenhárom pont előnyre tett szert a tizenhat forduló után csak egy vereséggel álló Bayern München, aligha gondolták sokan, hogy hazai pályán fog két fontos pontot veszíteni a Mönchengladbach ellen. A Dortmund elleni müncheni rangadó után ismét 1–1-et játszottak a bőrnadrágosok, ráadásul hátrányból kellett felállniuk. Marx tizenegyesére a nyáron szerződtetett svájci szélső, Xherdan Shaqiri válaszolt. Mivel a Bayer Leverkusen győzött, kilencpontos fórral telel a Bayern.

A másik meglepetést az Espanyol okozta, amely elhozott egy pontot a Santiago Bernabéuból. Pedig a Real Madrid három perc alatt megfordította a meccset, Sergio García vezetőgóljára Cristiano Ronaldo és Fábio Coentrão is válaszolt. Az utolsó szó azonban a barcelonaiaké volt, Juan Albín a 88. percben talált Casillas kapujába.

A leghiggadtabb

A Manchester United kötelező győzelmet aratott a Sunderland ellen, és megtartotta hatpontos előnyét a Premier League tabelláján. A 16. percben Robin van Persie lőtt elképesztően higgadt gólt, a holland hét méterre a kaputól mellel maga elé tette a labdát, majd ballal felemelte a ficakba. A MU második találata is szépre sikerült, a 19. percben Tom Cleverley csavart a hosszúba, a harmadik gól előtt pedig ismét Van Persie villant, a hétvége egyik legszebb mozdulatával küldött el két védőt, majd adott gólpasszt Wayne Rooneynak.

A legnagyobb rangadó és csúcshalmozás

A Barcelona újabb csúcsot döntött, a legjobb La Liga-rajt továbbjavítása (15–1–0) mellett az éves gólrekordjukat is megdöntötték Messiék – 115-nél járnak. (A spanyol bajnoki csúcsot a Real 119-cel tartja). Az argentin ismét duplázott, és megszerezte 90. idei, és 200. ligagólját Spanyolországban. Mellesleg csodás gólokat lőttek az Atlético Madrid elleni rangadón: Adriano ballal tekert a tizenhatos sarkától a jobb felsőbe, Sergio Busquets elképesztő hidegvérrel csinált meg egy lövőcselt, Leo Messi meg átlagos messis gólokkal szomorította a második helyen álló madridiakat. A Real hátránya ezzel tizenhárom pontra nőtt.

Tovább:
A legfrissebb Player-cikkekhez
A rovat többi cikkéhez
Tízgólos vb-csúcs, marseille-i Waterloo és angol-alázás – A magyar válogatott felejthetetlen meccsei

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Mi kell ahhoz, hogy a kutyád ne csak boldog legyen, de a legjobb barátoddá is váljon?

Élőben nézheted Marozsán Fábián negyeddöntős meccsét

Guardiolának van miért aggódnia a szezon egyik legfontosabb meccse előtt

További cikkeink a témában
Mi kell ahhoz, hogy a kutyád ne csak boldog legyen, de a legjobb barátoddá is váljon?
Hirdetés