A világ legnagyobb kétéltű repülője megmutatta Kínában, hogy mit tud

A világ legnagyobb kétéltű repülőgépe, az AG600 Kulong pár napja megtette első útját. A repülő elindulását a kínai állami televízió élőben közvetítette, a gépet pedig visszatérésekor zászlót lengető tömeg és katonai parádé fogadta.

A kínai gépen már 8 éve dolgoznak, és azért is kerítettek nagy médiafigyelmet az eseménynek, mert mérföldkőhöz érkeztek a fejlesztésben. A gép nagyjából egy Boeing 737-es méreteivel rendelkezik: 53 tonna, 50 fős legénységet bír el, szárnyfesztávolsága 39 méter, valamint 12 órán át tud repülni egyetlen tankolással. Különlegessége pedig ugye az, hogy akár a tengeren is tud landolni – na meg onnan felszállni –, így főként vízi mentésre, illetve katonai bevetésekre fogják főként használni.

A kínaiaknak egyébként nagyon jól fog majd jönni a gép – amiből már 17-et rendeltek eddig – a Dél-Kínai-tengeren kialakult diplomáciai konfliktus miatt, ugyanis az ázsiai ország az utóbbi években egyre markánsabban próbálja kontroll alatt tartani a gazdaságilag fontos vízi útvonalait, a Kulong pedig néhány órán belül bárhol ott tud teremni, hogy rendet tegyen a zavarban. Szóval erőfitogtatásnak sem lesz utolsó a kétéltű gép.

(via)

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon